Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Voortbestaan verenigingen in gevaar door terugloop ID-banen

De deelraadscommissie AZR heeft 14 juni 2007 de problematiek rond ID(= In- en doorstroom)-banen besproken.

Stand van zaken
Ter tafel lag een notitie van deelgemeentevoorzitter Dagmar Oudshoorn over de stand van zaken en de consequenties van de terugloop van het aantal ID-banen. Conclusie: afschaffen van de regeling heeft belangrijke consequenties voor de voorzieningen en de kosten daarvan.

Constante factor
In de notitie zijn de knelpunten uitgewerkt bij Stichting Welzijn Feijenoord, bij Sport en Recreatie, het Buurt- en Speeltuinwerk, en bij vrijwilligersorganisaties. Ook de laatste hebben en krijgen het moeilijk omdat de ID-medewerker vaak de constante factor is in de organisatie (begeleidt stagiaires en vrijwilligers, is manusje van alles, etc.).

Hoofdpijndossier
Het voortbestaan van verenigingen is in gevaar, schetste Oudshoorn. Een cruciale functie valt weg en dat probleem is niet makkelijk op te lossen. De deelgemeentevoorzitter sprak van een hoofdpijndossier. De ID-banen zijn een verantwoordelijkheid van de gemeente en de deelgemeente heeft geen of zeer beperkte middelen om de gesubsidieerde banen wit te wassen (een reguliere baan kost zon 25.000 euro méér).

Opbouwwerk
De commissieleden toonden grote bezorgdheid over vooral de vrijwilligersorganisaties. Straks hebben we als deelgemeente geen gesprekspartners meer, zei Serdar Çiçek (PvdA). Hoewel het een druppel is op de gloeiende plaat, voelde hij wel iets voor het voorstel van bestuurder Robbert Baruch om vanuit het opbouwwerk twee mensen vrij te maken voor (administratieve) ondersteuning van het vrijwilligerswerk.

Overleg met college
Oudshoorn zegde toe met de gemeente Rotterdam te zullen overleggen over oplossingen. Misschien kan een deel van de ID-banen worden witgewassen door de kosten door te berekenen in de tarieven, zoals Sport en Recreatie heeft gedaan. Desnoods kunnen we een claim leggen bij het college: dit is onacceptabel, wij gaan dít doen, wat doet u?

(foto: (foto: Medewerkers van de OK-bank Feijenoord-Noordereiland.)