Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 19 juni 2007

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 19 juni 2007. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie.

Standpunt over de bestuurlijke toekomst van de gemeenten in de Zuidplaspolder en omgeving GS stellen acht gemeenten in de Zuidplas en omgeving voor om per 1 januari 2010 drie nieuwe gemeenten te gaan vormen. Daarmee nemen GS de voorstellen van de Commissie-Van den Berg over. GS onderschrijven het initiatief van Nieuwerkerk aan de IJssel, Moordrecht en Zevenhuizen-Moerkapelle om te fuseren tot één gemeente. De gemeenten Boskoop, Rijnwoude en Waddinxveen worden eveneens gevraagd te fuseren. Ook Bodegraven en Reeuwijk zijn in de ogen van GS goede fusiepartners. Omdat Gouda één van de dichtstbevolkte gemeenten in Nederland is zonder uitbreidingsmogelijkheden, stellen GS drie grenscorrecties voor ten laste van de gemeenten Waddinxveen en Moordrecht. Daarmee krijgt Gouda meer armslag voor de benodigde woningbouw, voor de versterking van de economische positie en voor de uitbreiding van groene recreatie binnen de stadsgrenzen. Lees het hele persbericht.

Intentieverklaring omgevingsvergunning
GS hebben een intentieverklaring voor de 77 gemeenten in de provincie vastgesteld om volgend jaar de Wet algemene bepaling omgevingsrecht/omgevingsvergunning (Wabo) te kunnen implementeren. Met de Wabo hebben bedrijven en burgers straks te maken met één vergunning als het gaat om bijvoorbeeld bouwen, uitbreiden, slopen of kappen. In de intentieverklaring leggen gemeenten en de provincie vast hoe ze straks met de Wabo willen gaan werken. De Wabo moet in de loop van volgend jaar in werking treden.

Geluidskaarten
GS hebben een overzicht en kaarten vastgesteld waarop de geluidsbelasting voor de omgeving is te zien. Het gaat provinciale wegen met wegvakken met meer dan zes miljoen voertuigen per jaar en woon- en leefgebieden die onder bepaalde geluidsbelasting vallen. Samenstelling van het overzicht en kaarten zijn een verplichting vanuit Brussel. De provincie gaat nu een actieprogramma opstellen om de geluidsniveaus naar beneden te brengen.

Wijziging Startnotitie streekplan Zuid-Holland West In de nota van wijziging laat GS aan Provinciale Staten (PS) weten hoe ze om wenst te gaan met de opmerkingen die zijn gemaakt in de Statencommissie van 13 juni 2007 bij de behandeling van de Startnotitie voor de zevende (gedeeltelijke) herziening van het streekplan Zuid-Holland West. Naar aanleiding van de behandeling wordt voorgesteld de rode contour van de kleine kern De Zilk in de gemeente Noordwijkerhout te verleggen. Op dit punt zal een aangepaste tekst en een detailkaart in de Startnotitie worden opgenomen. Aan de Startnotitie wordt eveneens een kaart van de locatie voor de bouw van de nieuwe Amerikaanse ambassade in Wassenaar toegevoegd. Met betrekking tot de Duivenvoordecorridor, gelegen in de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Voorschoten, wordt voorgesteld scherper vast te leggen wat de verhouding is tussen te saneren glas en de daarvoor in de plaats komende woningbouw en groen. De te bereiken ruimtelijke kwaliteitswinst kan zo steviger worden vastgelegd in het streekplan. De Startnotitie zal worden behandeld in de vergadering van PS op 27 juni 2007.

Subsidies

Aan de Stichting evenementen Leidschendam-Voorburg is een subsidie toegekend van 20.000 euro voor evenement Vlietdagen 2007. Aan de gemeente Leerdam is een subsidie toegekend van 104.554 euro voor het project G02074 "Reconstructie Nijverheidsstraat''. Last onder dwangsom
Bij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen.

AVR Maritiem B.V. krijgt een last onder dwangsom opgelegd wegens overtredingen van diverse voorschiften van de Wet milieubeheer te voorkomen. Afvalberging Derde Merwedehaven te Dordrecht krijgt een last onder dwangsom wegens het laten aanpassen van het stortreglement en het stortplan. Besluit tot intrekking van dwangsom aan AVR Maritiem B.V. wegens het niet opnieuw overtreden van voorschrift 6.10 van de Wet Milieubeheer. Besluit tot intrekking van dwangsom aan Metaalhandel W. de Voeght B.V. te Honselersdijk.