Joop Goos voorzitter Prévention Routière Internationale (PRI)

20.06.2007 / 16:29 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Veilig verkeer nederland

Veilig verkeer nederland

http://www.veiligverkeernederland.nl/

Huizen, 20 juni 2007 - De directeur van Veilig Verkeer Nederland Joop Goos (57) is deze week - voor een periode van 4 jaar - gekozen tot voorzitter van de vooraanstaande internationale verkeersveiligheidsorganisatie La Prévention Routière Internationale (PRI).

Deze invloedrijke organisatie, waarvan wereldwijd 57 landen lid zijn, is onder meer adviseur van de Verenigde Naties en de Europese Vergadering van Ministers van Transport (CEMT). Ook werkt PRI samen met de Europese Commissie, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere instellingen die zich bezig houden met de verbetering van verkeersveiligheid. PRI (La Prévention Routière Internationale) werd in 1959 opgericht om de samenwerking tussen nationale verkeersveiligheidsorganisaties te bevorderen.

Nederlandse aanpak
'Ik vind het een geweldige eer om namens Nederland deze internationale organisatie te mogen leiden. Mijn nominatie is het directe resultaat van wat wij met alle partners in Nederland hebben bereikt. De Nederlandse aanpak staat model voor veel andere landen die nog aan de vooravond staan van het verbeteren van de verkeersveiligheid en het terugdringen van verkeersdoden- en gewonden. De internationale samenwerking is belangrijk, omdat 'verkeersongevallen' wereldwijd nog steeds doodsoorzaak nummer één is. En van de wijze waarop wij ons werk al 75 jaar met succes doen, kan iedereen dus nog wat leren', aldus Joop Goos.

De afgelopen acht jaar was Joop Goos al vice-voorzitter van de PRI en heeft hij op verschillende terreinen de jarenlange expertise van Veilig Verkeer Nederland ingebracht. Zo ging onlangs met financiële steun van de Europese Unie een driejarig project van start onder de naam VAMOS 'Volunteers Always on the Move for road Safety'). Veilig Verkeer Nederland, met haar fijnmazig netwerk van vrijwilligers, dient hiervoor als voorbeeld. Doel van VAMOS is om in een zestal EU-lidstaten vrijwilligersnetwerken te ontwikkelen ten behoeve van verkeersveiligheid.

12 miljard euro per jaar
Veilig Verkeer Nederland is een maatschappelijke organisatie met burgers als natuurlijke achterban. Voor veel mensen is verkeersonveiligheid een dagelijkse zorg. Hun zorg is ook de zorg van Veilig Verkeer Nederland. Veilig Verkeer Nederland doet wat aan die bezorgdheid door vraaggericht en samen met mensen oplossingen te realiseren voor meer veiligheid. Veilig Verkeer Nederland wil haar doelen bereiken door beleidsbeïnvloeding en onderzoek; voorlichting, educatie, communicatie en acties. Verkeersonveiligheid kost ons land maar liefst 12 miljard euro per jaar.


---


Noot voor de redactie,