Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2007-297       |
|                                            |Arnhem|20 juni 2007   |
|                                            |,     |               |
Oost-Nederland wil rechtvaardiger verdeling cultuurgeld

Manifest pleit voor eigen cultuurfonds

Een rechtvaardiger verdeling van het rijksgeld voor cultuur. Dat willen Overijssel, Gelderland en de grote steden in deze provincies bereiken met een gezamenlijk cultuurmanifest. Onder andere de gedeputeerden Esmeijer en Buursink van Gelderland en Overijssel hebben dit manifest op woensdag 20 juni overhandigd aan minister Plasterk. Nu gaat ongeveer de helft van het rijksgeld naar Amsterdam; een groot deel naar de steden Den Haag, Rotterdam en Utrecht en de rest wordt verdeeld over het noorden, oosten en zuiden van Nederland. Om dit te veranderen willen de initiatiefnemers onder meer een eigen cultuurfonds voor Oost-Nederland in het leven roepen. Via dit fonds willen zij opvallende initiatieven ondersteunen, talent stimuleren en grote festivals promoten.

"Een eigen fonds kan zorgen voor een sterke regionale invulling van het cultuurbeleid, iets wat vanuit Den Haag nu eenmaal moeilijker is", aldus gedeputeerde Hans Esmeijer. Met dit manfest presenteerd Oost-Nederland een alternatief voor het advies van de Raad voor Cultuur, waarin gesproken wordt over een andere verdeling van het rijksgeld voor cultuur.

Behalve de beide provincies hebben ook de steden Nijmegen, Arnhem, Apeldoorn, Zwolle, Hengelo en Enschede het cultuurmanifest ondertekend.

Via een eigen cultuurfonds voor Oost-Nederland willen de initiatiefnemers onder meer kleinere theater-initiatieven subsidieren, werkplaatsen en productiehuizen, festivals en manifestaties, samenwerkende podia en bijzondere programma's en projecten op gebied van onder andere cultuurhistorie, erfgoed en amateurkunst. Het fonds krijgt bij voorkeur zowel publiek als privaat geld: rijk, provincie, gemeenten, maar ook bedrijven of private cultuurfondsen, zoals VSBfonds, Triodos Cultuurfonds.

Naast een eigen fonds hebben de provincies en gemeenten nog de nodige andere ambities voor de komende jaren. Zo willen zij een sterkere internationale aantrekkingskracht als regio én voor de afzonderlijke zes steden. Dat kan niet zonder een investering in de kwaliteit van de culturele infrastructuur. Hiervoor is ook nodig dat alle instellingen in het gebied met een belangrijke landelijke betekenis in aanmerking blijven komen voor rijkssubsidie. Als het aan de ondertekenaars ligt wordt de lijst van instellingen en groepen die rijkssubsidie krijgen, veel langer dan nu het geval is. Om de culturele top te versterken, willen de partijen juist meer aandacht voor het middensegment. Van daaruit moeten de echte talenten door kunnen stromen.

Het cultuurbudget voor 2007 van Oost-Nederland bedraagt bijna 300 miljoen euro. Bovendien investeren de beide provincies en de zes gemeenten de komende 4 jaar nog eens ruim 350 miljoen euro in cultuur. Daarmee vormen zij een belangrijke stimulator van cultuur in de regio.



Provincie Gelderland