Singer Laren besluit tot restauratie De Denker van Rodin

20.06.2007 / 16:58 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: St.singer memorial foundiation

St.singer memorial foundiation



Bij de beeldenroof van 17 januari jl. werden zeven bronzen beelden ontvreemd. De beroemde Denker van Auguste Rodin werd weliswaar snel teruggevonden maar in een deplorabele staat.

De Commissie van Beheer van Singer Laren volgt het advies van de door haar ingestelde Adviescommissie Restauratie Denker op en heeft besloten de Denker te restaureren.

Ondanks de ernstige vervormingen en de grote lacunes als gevolg van de beeldenroof, zijn er technische mogelijkheden om tot een voldoende herstel van de uiterlijke vorm en beeldkwaliteit van de Denker van Auguste Rodin te komen.

Een zorgvuldige restauratie kan echter niet voorkomen dat deze Denker als authentiek kunstwerk van Rodin definitief verloren is gegaan. Een in deze mate herstelde Rodin heeft ook zijn oorspronkelijke artistieke waarde als uniek kunstwerk verloren.

Toch is tot restauratie besloten omdat het beeld daarmee zijn symboolwaarde als icoon van de Singer Collectie zo veel mogelijk kan behouden en zo blijvend kan verwijzen naar een belangrijk aspect in de verzamelgeschiedenis van Singer Laren, namelijk de verwerving door Anna Singer van een werk van deze beroemde kunstenaar voor haar verzameling en daarmee voor de Collectie Nederland.


---