Onderzoek naar homorechten in 36 partnerlanden

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft de Nederlandse ambassades in de 36 partnerlanden gevraagd een onderzoek te doen naar de rechten en positie van homoseksuelen.

De Minister wil hiermee nader aandacht besteden aan de vaak zeer moeilijke maatschappelijke en rechtspositionele positie van seksuele minderheidsgroepen in de meeste partnerlanden, waarmee Nederland een intensieve ontwikkelingsrelatie onderhoudt. Volgens gegevens van de 'International Gay and Lesbian Association' (ILGA) is homoseksualiteit in 18 partnerlanden strafbaar gesteld.

Het onderzoek van de ambassades zal zich met name richten op de vraag of homoseksuele handelingen in het betreffende land strafbaar zijn. Ook zullen de ambassades berichten over de mate van sociale acceptatie van homoseksualiteit en mogelijke veranderingen daarin. Daarnaast worden de ambassades ook aangespoord om bij de autoriteiten in hun land te pleiten voor afschaffing van het strafbaar stellen van homoseksuele handelingen en bij te dragen aan de verbetering van de maatschappelijke positie van seksuele minderheidsgroepen.

Noot voor redacties (