GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Buitenweg steunt wekelijkse zitting van Europarlement

Straatsburg, 20 juni 2007 - De fractievoorzitters vergaderen vandaag over de hervormingen van de werkwijze van het Europees Parlement. Vanavond beslissen zij of het Europees Parlement wekelijks kan vergaderen. De Groenen in het Europees Parlement zijn een van de grootste pleitbezorgers daarvan.

De plenaire vergadering ofwel zitting van het Europees Parlement, vindt nu twaalf keer per jaar plaats van maandagmiddag tot en met donderdagmiddag in Straatsburg en zes keer per jaar van woensdagmiddag tot en met donderdagmiddag in Brussel.

GroenLinks-europarlementariƫr Kathalijne Buitenweg vindt het huidige rooster niet ideaal: "Bij plotselinge gebeurtenissen kan het Europees Parlement deze vaak niet snel genoeg bespreken. Politiek urgente zaken worden op de agenda van de eerstvolgende plenaire vergadering gezet, waardoor er nu soms weken tussen zit voordat het Europees Parlement een uitspraak doet".

Volgens Buitenweg zou een wekelijkse zitting op woensdagmiddag na de vergaderingen van de Europese Commissie een perfect moment zijn om te vergaderen: "De Europese Commissie geeft dan haar persconferentie over onderwerpen die zij in hun vergadering hebben besproken. Vaak moet het Europees Parlement de besluiten van de Europese Commissie uit de media vernemen. Het zou politiek relevanter zijn als de Europese Commissie eerst verantwoording aflegt aan het Europees Parlement".

Buitenweg benadrukt dat ze niet wil vergaderen om te vergaderen en ziet de woensdagmiddagvergadering als extra moment naast de vaste maandelijkse zitting. Dit is volgens haar ook noodzakelijk, omdat de werkzaamheden van het Europees Parlement voor een deel wordt bepaald vanuit een jaarlijks werkprogramma. Dat het prestige van Straatsburg enigszins zal lijden doordat politieke actualiteiten dan ook in de concurrerende plaats Brussel wordt besproken, vindt Buitenweg slechts een blijde bijkomstigheid.


-------------------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter

GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa