D66

EU-Top: Nederland moet ambitie tonen

20 juni 2007

Vandaag debatteerde de Tweede Kamer over de Europese Top van 21 en 22 juni. Tijdens deze top zullen de regeringsleiders van de EU-landen met elkaar praten over een nieuw ontwerp voor een Europees Verdrag.

Vooralsnog geeft dit kabinet weinig blijk van ambities met Europa, ook hier laat het de grote thema's liggen. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold: `Hoe zorgen we ervoor dat Europa de komende decennia méér wordt dan een interne markt? Het kabinet moet zich niet blindstaren op de korte termijn, maar ook visie tonen. Een goede Europese samenwerking is cruciaal als het gaat om zaken als economie, klimaat en veiligheid. Deze onderwerpen zijn te groot om in Nederland aan te pakken. Dat kan alleen in Europa. Het heeft bijvoorbeeld niet veel zin als we in Nederland gloeilampen verbieden, terwijl ze in de rest van Europa gewoon gebruikt mogen worden en CO2-uitstoot stopt ook niet bij landsgrenzen'.

D66 vindt het Handvest van de Grondrechten belangrijk. In dit Handvest worden de rechten en vrijheden van mensen gegarandeerd. Bijvoorbeeld consumentenrechten en het recht op staken. Het kabinet wil in het nieuwe verdrag alleen een verwijzing naar het Handvest van de Grondrechten, maar het is onduidelijk wat de juridische status van een dergelijke verwijzing is.

Wat D66 betreft gaat méér Europa niet ten koste van de nationale identiteit. Mensen hebben verschillende identiteiten die naast elkaar bestaan en elkaar niet bijten. Pechtold: `Ik stoor me aan de bekrompenheid bij dit soort onderwerpen. Mensen voelen zich bijvoorbeeld Maastrichtenaar, Limburger en Nederlander. D66 wil graag dat mensen zich naast hun andere identiteiten ook Europeaan voelen. Daarom is het belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in draagvlak onder de bevolking voor Europa. Pechtold: `maak mensen bekend met de geschiedenis en het functioneren van de Europese Unie. Je kunt hier al mee beginnen in het onderwijs. Laat mensen zien wat de Europese Unie voor hen kan betekenen en neem de angst weg'.

1.

Meer over...

* Beter georganiseerde Europese samenwerking

---