HulpverleningsDienst Kennemerland


GEMEENTE VELSEN DUDOKPLEIN 1 POSTBUS 465 1970 AL IJMUIDEN TEL 0255 - 567200 FAX 0255 - 567759

Velsen, 20 juni 2007

COT concludeert; bestrijding incident vistrawler Velsen redelijk goed verlopen

In het rapport dat het COT Instituut voor Veiligheids en Crisismanagement woensdag 20 juni 2007 heeft gepresenteerd over de scheepsbrand in Velsen- Noord wordt geconcludeerd dat de bestrijding van het incident over het algemeen redelijk goed is verlopen. De ernst en de omvang van de gebeurtenis zijn beperkt gebleven en er is, relatief gezien, weinig schade bij de omgeving en bij bewoners. De besluitvorming was over het algemeen adequaat en er is terecht gebruik gemaakt van externe expertise, zoals bij de brandbestrijding en bij de metingen naar schadelijke stoffen.

Een deelonderzoek naar de technische brandbestrijding van het schip maakt onderdeel uit van het COT rapport. Dit is uitgevoerd door het NIFV, Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid. Hieruit blijkt dat de brandweer, binnen de kaders en mogelijkheden die zij ter beschikking had, goed gehandeld heeft bij de bestrijding van de brand op de vistrawler Willem van der Zwan.

Een verbeterpunt is de externe communicatie, zo stelt het COT. De communicatie is matig verlopen en verdient meer aandacht in de komende tijd. De organisatie van de communicatie en voorlichting tijdens een dergelijk incident dient vergaand geïntensiveerd te worden. Ook had er achteraf gezien beter gebruik gemaakt kunnen worden van de mogelijkheid om RTV Noord-Holland te gebruiken als calamiteitenzender. Kort na het incident heeft al een evaluatie plaatsgevonden met betrekking tot communicatie. In samenwerking met het Expertisecentrum Risico en Crisiscommunicatie (ERC) van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, de politie, de HulpverleningsDienst Kennemerland (HDK), de gemeenten in de veiligheidsregio Kennemerland en de gemeente Haarlemmermeer. Op grond van deze evaluatie wordt er gewerkt aan verbetering.
Verder zijn er aanbevelingen gedaan om op het gebied van o.a. de alarmering van gemeenten en de rol van de gemeenten bij dit soort incidenten.

Al tijdens het incident, dat op 30 januari 2007 begon, hebben de colleges van de gemeenten Velsen en Beverwijk en het dagelijks bestuur van de HulpverleningsDienst Kennemerland gezamenlijk opdracht gegeven voor dit onderzoek. De onderzoeksvragen richten zich op de alarmering, de opschaling, de interne communicatie/ informatievoorziening, de externe communicatie/informatievoorziening (bevolking, pers en overige instanties) en de
(inter-)regionale coördinatie van de crisisbeheersing.

Gelijktijdig met de uitreiking van het COT rapport is ook een tweede rapport openbaar gemaakt. In opdracht van de gemeente Velsen is er onderzoek gedaan naar de vergunningverlening en handhaving voorafgaande aan de brand. Uit het onderzoek is gebleken dat voor bepaalde werkzaamheden ontheffingen aangevraagd hadden moeten worden.
Daarnaast hebben, voorafgaand aan de brand, verschillende overheden en diensten ter plekke inspecties of handelingen uitgevoerd. Deze organisaties hadden de hierbij opgedane kennis en informatie meer met elkaar moeten delen.


---

______

Noot aan de redactie:

Voor informatie over dit persbericht : 07.078
kunt u contact opnemen met : Edwin van 't Hart

telefoon : 0255-567511