Concours Hippique International Officiel (CHIO)


Anky van Grunsven & Isabell Werth in landenwedstrijd CHIO

De strijd Nederland-Duitsland begint al vroeg dit jaar en in het Kralingse Bos

Rotterdam, 26 mei 2007 - Goede dingen komen in drieën. Rotterdam heeft weer een landenwedstrijd (CDIO), de twee wereldkampioenen Anky van Grunsven en Isabell Werth komen er aan de start en het jurycorps bestaat grotendeels uit de juryleden die later in het jaar ook de EK-titels zullen verdelen.

CHIO directeur dressuur Tineke Bartels is voorlopig geslaagd in haar missie. Na de grote en succesvolle vernieuwing vorig jaar toen Rotterdam een zandbodem introduceerde met de dressuurpiste in het midden van de hoofdring, is het CHIO Rotterdam nu voor het eerst sinds jaren ook weer een CDIO, met een landenwedstrijd dressuur. "De landenwedstrijd is naar mijn mening de uitdaging die de dressuur naast de al jaren uitverkochte Kür op muziek een extra glans geeft", zegt Bartels. De CDIO landenwedstrijd dressuur zal plaatsvinden op woensdag 20 juni en betekent dat de beste dressuurruiters van Europa in de aanloop naar Aken en het EK in Turijn eerst naar Rotterdam komen. Voor een aantal equipes, waaronder het Nederlandse viertal, zal dat zeker een selectiemoment betekenen.

Onder de ruiters op het CHIO de twee wereldkampioenen Anky van Grunsven en Isabell Werth. Van Grunsven reed vorig jaar met Keltec Salinero op de nieuwe zandpiste van het terrein in het Kralingse Bos een wereldrecord in de Grand Prix van 81,33%. Of ze die prestatie dit jaar zal kunnen evenaren weet niemand, in Eindhoven vorige week op het NK dressuur was ze op volle kracht aanwezig en greep haar 13^e Nederlandse kampioenstitel met een vanzelfsprekendheid en gemak die niemand haar nadeed.

Isabell Werth is een fan van Nederlandse concoursen. Voor de strijd in de landenwedstrijd neemt ze haar trainer Wolfram Wittig mee en diens echtgenote Brigitte Wittig. Ludwig Zierer completeert het Duitse team.

Naast Nederland en Duitsland komt in elk geval ook België aan de start. Genoemde ruiternamen zijn daar de leerlingen van de Nederlandse trainer Bert Rutten, Jeroen De Vroe en Wim Verwimp, gecompleteerd met Stefan van Ingelgem. Andere landenteams die hun komst reeds hebben toegezegd zijn die van Groot-Brittannië, Zwitserland en Frankrijk. Met Oostenrijk en Canada is het gesprek nog gaande.

EK-juryleden

De strijd brandt temeer vroeg los omdat de dressuurtoppers ook nog voor een deel van de EK-juryleden rijden. EK-juryleden Wim Ernes (Nederland), Beatrice Bürchler-Keller (Zwitserland), Isabelle Judet (Frankrijk) en Evi Eisenhardt (Duitsland) maken deel uit van de jury. Voor de deelnemers een echte uitdaging dus om voor dit jury-corps zo goed mogelijk te presteren.

Naast het CDIO, met landenwedstrijd met drie of vier starts per land op woensdag, vindt er ook nog een CDI-Grand Prix plaats tijdens het CHIO op donderdag, zodat veel meer Nederlandse combinaties dan vier aan de start zullen kunnen komen. Voor de CDI-deelnemers vindt de Special plaats op vrijdag, de CDIO-deelnemers rijden de Kür op muziek op zaterdagavond.

Het 59^e CHIO Rotterdam zal een gevarieerd hippisch programma met spring- en dressuursport op internationaal topniveau presenteren van 20 t/m 24 juni 2007. Deze rubrieken waar de hippische top aan start komt worden afgewisseld door shownummers en nationale rubrieken. Kaarten zijn nu online te bestellen via www.chio.nl