Gemeente Hilversum

Zomernota: verder bouwen aan een sociaal en solidair Hilversum

29 mei 2007
In 2006 heeft het college van burgemeester en wethouders een stevig fundament gelegd waarop de komende jaren verder gebouwd kan worden aan een sociaal en solidair Hilversum. Omdat de gemeente Hilversum nog niet weet hoeveel geld zij van het Rijk krijgt, heeft het college gekozen voor een voorzichtig financieel scenario voor 2008 en de volgende jaren. Dat is een scenario dat realistisch is, maar waarin ook het vervullen van ambities en nieuw beleid een plek krijgt. Dit blijkt uit de Zomernota 2007 die b. en w. afgelopen dinsdag openbaar hebben gemaakt.

Dat betekent onder meer dat er meer geld komt voor schuldhulpverlening, er wordt structureel geld vrijgemaakt voor het programma 'Jeugd en Meedoen' in het kader van het jeugdbeleid en het schoolmaatschappelijk werk wordt voortgezet. Om Hilversum te promoten wordt er vanaf 2008 structureel extra geld beschikbaar gesteld voor Citypromotie met sport. Om dit te realiseren wordt er gestopt met de Mediashuttle. Er komt een cultuurmakelaar die samenhang gaat brengen in het cultuuraanbod. Van de voorgenomen verzelfstandiging van het Museum Hilversum wordt in deze collegeperiode afgezien. Ook in de tweede helft van dit jaar kunnen reizigers goedkoper met de bus naar de Meent. Nog dit jaar start er een experiment met gratis openbaar vervoer en voor de jaren daarna wordt er EUR 100.000,- per jaar uitgetrokken voor beter of goedkoper openbaar vervoer. Deze kosten komen uit de parkeertarieven, die in 2009 en 2011 met tien procent omhoog gaan.

OZB-tarief
Om een gezond financieel perspectief te houden zijn maatregelen nodig. Een greep daaruit: het OZB-tarief voor niet-woningen gaat elk jaar met drie in plaats van met twee procent omhoog en het meerjaren-onderhoudsprogramma gaat structureel met EUR 300.000,- omlaag. In 2008 wordt het subsidiebudget met EUR 50.000,- verlaagd en met EUR 100.000,- structureel in de jaren daarna. Het college wil de bouwleges van dure plannen met twintig procent verhogen tot het niveau van het landelijke gemiddelde.

In de Zomernota kijken b. en w. terug en vooruit. Dat terugkijken staat in het teken van het eerste jaar dat is verstreken sinds het aantreden van dit college met zijn programma voor een sociaal beleid. Alle inspanningen waren en zijn gericht op het realiseren van een sociaal en solidair Hilversum. In zijn algemene beschouwingen bij de Zomernota 2007 zegt het college dat er in het eerste jaar veel is bereikt. 'Met trots kan worden teruggekeken. Op alle fronten is een goede basis gelegd waarop verder ontwikkeld kan worden'.

Er wordt een reeks van voorbeelden genoemd. Een greep daaruit: speciaal voor de minima is een serie regelingen verruimd. Er is geïnvesteerd in de ondersteuning van de mensen met een bijstandsuitkering op hun weg naar betaald werk. Met als resultaat een verminderde instroom in de Wet Werk en Bijstand. De al ingeslagen koers voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuniung is voortvarend opgepakt en voortgezet. Met als inzet het voorkomen dat mensen er in zorg en financieel op achteruit gaan. Het realiseren van betaalbare woningen heeft steeds centraal gestaan. Om mensen een woonomgeving te geven met maatschappelijke voorzieningen direct in hun buurt is er geïnvesteerd in het ontwikkelen en realiseren van woondienstenzones. Voor onderwijshuisvesting is EUR 7,2 miljoen extra opgenomen in het Investeringsprogramma. Er zijn onderzoeken gestart naar de vestigingsmogelijkheden voor een school voor slechthorenden in de regio en scholen voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen in Hilversum. B. en w. vinden dat zij het voornemen om de gemeente meer te betrekken bij de economische ontwikkelingen hebben verwezenlijkt. Er is een proces gestart om een bouwplan Langgewenst te ontwikkelen er is een prijsvraag voor de bebouwing van de Diependaalselaan gehouden.

Op het gebied van cultuur is er een reeks van voornemens gerealiseerd: het voorlopige ontwerp voor de nieuwbouw van het Filmtheater is gereed. Theater Achterom kreeg extra subsidie en Gooiland ontving incidentele subsidie. De voorbereiding van de nieuwbouw van De Vorstin (voorheen De Tagrijn) is aanzienlijk gevorderd en de bibliotheek opende vijf wijkservicepunten. Er is hard gewerkt aan de bereikbaarheidsplannen en de aanleg van de langzaam verkeerstunnel bij het station Hilversum. Het afgelopen jaar zijn er voor bijna alle wijken in Hilversum wijkveiligheidsplannen opgesteld. Voor de periode 2007 - 2010 is een integraal veiligheidsplan vastgesteld.

Commissies en raad
De Zomernota 2007 komt aan de orde tijdens een openbare vergadering van de raadscommissies, die op woensdag 20 juni wordt gehouden in het raadhuis; aanvang 16.00 uur (met waarschijnlijk een onderbreking tussen 18.00 en 20.00 uur). Als commissies en college meer tijd nodig hebben, wordt de vergadering op donderdag 21 juni voortgezet. De gemeenteraad behandelt de Zomernota op woensdag 4 juli in het raadhuis; aanvang 20.00 uur. Mocht deze bijeenkomst uitlopen, dan gaat de raad verder op donderdag 5 juli; aanvang: 20.00 uur.