Save the Children: onderwijsdoelstelling niet gehaald

20.06.2007 / 00:01 / Rubriek: Buitenland / Organisatie: Save the children

Save the children

PERSBERICHT

Den Haag, 20 juni 2007

Onderwijsdoelstelling wordt niet gehaald, waarschuwt Save the Children.

In 2015, het jaar waarin de Millennium Ontwikkelingsdoelen gehaald moeten zijn, zullen nog tenminste 30 miljoen kinderen niet naar school gaan. De meeste van deze kinderen leven in conflictgebieden.

Vandaag lanceert Save the Children de interactieve presentatie 'The Story of the Future'. Deze presentatie laat zien dat de doelstelling om in 2015 alle kinderen basisonderwijs te geven niet gehaald dreigt te worden. Weliswaar gaan elk jaar vier miljoen extra kinderen naar school, maar dit is niet voldoende.

Hoewel het aantal kinderen dat geen onderwijs volgt afneemt, zijn die kinderen die nu nog niet naar school gaan steeds moeilijker te bereiken. Meer dan de helft van deze 77 miljoen kinderen woont in conflictgebieden. Echter, slechts 23 % van het wereldwijde budget voor onderwijs gaat naar gebieden in conflict.

'The Story of the Future' van Save the Children laat zien welke belangrijke donoren, onder wie de Verenigde Staten, Japan, Oostenrijk en Italië, ernstig in gebreke blijven om de fondsen te verschaffen die nodig zijn om wereldwijd kinderen onderwijs te geven. Nederland is koploper wat betreft het aandeel aan hulp dat voor onderwijs beschikbaar wordt gesteld, gevolgd door Noorwegen en Zweden. Uit de presentatie blijkt echter ook dat de fondsen die wereldwijd nodig zijn voor die landen die het het hardste nodig hebben, sinds 2004 eerder afnemen dan toenemen.

Twee weken geleden is op de G8 hulp toegezegd aan de lage inkomenslanden en kwetsbare staten die het verst verwijderd zijn van het bereiken van de onderwijsdoelstelling. Vandaag, op Wereldvluchtelingendag, vraagt Save the Children opnieuw aandacht voor àlle kinderen van wie het leven door conflict wordt verstoord.

Onderwijs betekent voor kinderen de kans op een betere toekomst. Het stelt kinderen in staat om hun gemeenschap te helpen opbouwen. Het beschermt kinderen in tijden van conflict en het brengt vrede en voorspoed.

Onderwijs is belangrijk, want hoe kan iemand een rol spelen bij het ontwikkelen van een land, bij het verbeteren van gezondheidszorg en bij het tot stand brengen van democratische ontwikkelingen als hij of zij niet kan lezen en schrijven?

Al bijna 60 jaar, sinds de totstandkoming van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens in 1948, verklaren wereldleiders dat alle kinderen recht hebben op onderwijs. Als er nu niet meer gedaan wordt, zal deze belofte niet worden ingelost en gaan in 2015 nog steeds 30 miljoen kinderen in arme, door conflict geteisterde landen, niet naar school.

Om 'the story of the Future' te bekijken ga naar www.savethechildren.nl