Gemeente Sneek


Inspectie iepen

BTL Bomendienst is bezig in Sneek iepen te
controleren op iepziekte. Iepen die geïnfecteerd zijn worden zo snel mogelijk op verantwoorde wijze gesaneerd.

Om verder verspreiding van iepziekte te voorkomen is het noodzakelijk bomen te rooien. Er wordt zowel acuut als preventief gerooid om verspreiding te voorkomen.

Acuut verwijderen geïnfecteerde bomen
Aangetaste bomen vormen een potentiële infectiehaard voor gezonde iepen in de omgeving. Daarom is het van grootst belang dat geïnfecteerde iepen zo spoedig mogelijk gerooid, en verantwoord verwerkt worden.

Preventief verwijderen gezonde iepen
Door het preventief verwijderen van de dichtstbijzijnde iepen van een laanbeplanting of een groep kan voorkomen worden dat de rest van de laan of groep door wortelcontact geïnfecteerd raakt. Het verantwoord rooien van iepen wordt gedaan door de aannemers Krinkels en van der Wal in opdracht van de Stichting Iepenwacht Fryslân.

Belang gezamenlijke aanpak iepziekte
Het terugdringen van het uitvalspercentage staat of valt bij het gezamenlijk bestrijden van zieke iepen. Op provinciaal niveau is het van belang dat alle gemeenten en terreinbeherende organisaties meedoen. Indien een gemeente niet meedoet zal dit het uitvalspercentage van de omringende gemeentes enorm verhogen, en blijft de infectiedruk ondanks alle inspanningen bestaan.

Wanneer u een zieke iep weet te staan kunt u bellen met het meldpunt van BTL Bomendienst:
telefoon 055-5999 423.

© copyright 2007 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 19-6-2007