Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 20 juni 2007

EXPERT FORUM: VERBETER BEELDVORMING OUDEREN EN WERK

Ouderenparticipatie en Levensfasebewust Personeelsbeleid hoog op de agenda

Hoe doorbreek je de vooroordelen rondom ouderen en werk? Daarover vond op donderdag 14 juni jl. in Amsterdam een forum plaats. Het forum werd georganiseerd door Oudstanding, een uitzendorganisatie die betere kansen op de arbeidsmarkt wil creëren voor de 'ervaren generatie' (circa 45-75 jaar).

In 2007 organiseert Oudstanding brancheoverschrijdende fora met als thema 'Levensfasebewust Personeelsbeleid'. Hiermee brengt Oudstanding organisaties, wetenschap, trainings- en adviesbureaus bij elkaar om de inzetbaarheid en het arbeidspotentieel van de 'ervaren generatie' op de kaart te zetten. De fora bieden de mogelijkheid om de krachten te bundelen en kennis en ideeën met elkaar uit te wisselen.

Negatieve beeldvorming rondom de inzetbaarheid van ouderen op de werkvloer blijkt een belangrijk obstakel te zijn bij de instroom en doorstroom van personeel. Dit staat een toename van de arbeidsparticipatie en duurzame inzetbaarheid van deze groep in de weg. De vooroordelen en misvattingen over ouderen zijn hardnekkig en nadelig: ouderen zouden duurder zijn, minder flexibel, minder productief en minder bereid om opleidingen te volgen. Uit onderzoek is echter gebleken dat dit beeld niet klopt. Ouderen brengen juist kennis, ervaring, relativeringsvermogen en levenservaring mee. Ongeacht leeftijd blijken mensen goed inzetbaar en productief te zijn.

De vergrijzing (het aantal ouderen neemt toe) en ontgroening (de aanwas van jongeren neemt af) veroorzaken toenemende krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt. Vergroting van de instroom is van groot maatschappelijk belang. Om de arbeidsparticipatie van ouderen te verbeteren en in te spelen op de krimp van de beroepsbevolking moeten de vooroordelen dus worden weggenomen. Daarnaast moeten organisaties, leidinggevenden, medewerkers én de ouderen zelf er daadwerkelijk in geloven.

Met het organiseren van dit forum wil Oudstanding bewustwording creëren en concrete oplossingen zoeken voor genoemde thema's. Het forum stond onder leiding van prof. dr. Abram de Swaan (socioloog). TNO leverde met het 'Programma Vergrijzing' belangrijke kennis en expertise. Deze onderzoeksorganisatie ontwikkelt instrumenten die helpen om genuanceerder te kijken naar inzetbaarheid van oudere medewerkers. Daarnaast leverde trainings- en adviesbureau Odyssee een bijdrage en brachten de deelnemende organisaties hun praktijkervaring in. De samenwerking tussen de diverse disciplines was inspirerend. De volgende bijeenkomst staat gepland voor september 2007.

+++