European Union



---

Eurobarometer 67 van voorjaar 2007
---

Reference: IP/07/853 Date: 20/06/2007



IP/07/853

Brussel, 20 juni 2007

Eurobarometer 67 van voorjaar 2007

De Eurobarometerenquête van dit voorjaar laat zien dat de publieke opinie over de Europese Unie en de EU-instellingen in de lidstaten veel positiever is geworden in vergelijking met de enquête van het najaar van 2006. Ook ontstaat er bij de Europeanen meer vertrouwen in de economische situatie in hun land .

Margot Wallström, vicevoorzitter van de Europese Commissie en verantwoordelijk voor institutionele betrekkingen en communicatiestrategie, zei over de enquête het volgende: "De nieuwe Eurobarometer getuigt van een groeiend optimisme over de toekomst van de Europese Unie en de taken die de EU volgens de burgers moet uitvoeren. Dit betekent dat het een goed moment is om de Unie te hervormen. Ik hoop dat de komende Europese Raad dit optimisme kan vertalen in een overeenkomst over de hervorming, want dit is essentieel om de ambities en verwachtingen die de burgers ten aanzien van de Unie koesteren te vervullen".

De drie belangrijkste indicatoren voor de algemene houding ten opzichte van de EU - de steun voor het EU-lidmaatschap (57%, +4), de verwachte voordelen van lidmaatschap (59%,+5) en het imago van de EU (52%, +6) - laten een zeer positieve trend zien. Het vertrouwen in de Commissie (52%, +4) en in het Europees Parlement (56%, +4) volgt een vergelijkbare ontwikkeling.

Over de hele linie zijn de meeste Europeanen (52%, +6) van mening dat het goed gaat met de nationale economie. 44% denkt het tegendeel. 49% (+3) van de burgers is voorstander van verdere uitbreiding van de EU in de komende jaren; 39% (-3) is daar op tegen.

Twee derde (66%, +3) van de Europeanen ondersteunt het concept van een Europese grondwet.

69% van de Europeanen zegt zeer of redelijk optimistisch zijn over de toekomst van de Europese Unie.

Op de vraag hoe zij de Europese Unie over 50 jaar zien, zeggen de Europeanen dat zij deze zien als een "toonaangevende diplomatieke wereldmacht" (61%), met een eigen leger (56%) en een "rechtstreeks door de Europese burgers gekozen president" (51%). Slechts 31% is van mening dat de EU dan slechts een "ondergeschikte economische grootmacht" zal zijn.

Wat klimaatverandering betreft, vindt 88% dit een zaak die de EU dringend moet aanpakken - 57% vindt dit "zeer dringend". 89% is van mening dat de EU op zeer korte termijn nieuw beleid moet maken om de uitstoot van broeikasgassen tussen nu en 2020 met ten minste 20% te verminderen.

De standaardenquête van de Eurobarometer is uitgevoerd door TNS Opinion & Social in de vorm van persoonlijke interviews. In totaal zijn 29 222 mensen ondervraagd tussen 10 april en 15 mei 2007 . De eerste resultaten zijn te vinden op de webpagina over de publieke opinie op de Europa-website: http://ec.europa.eu/public_opinion/index_en.htm