European Union



IP/07/858

Brussel, 20 juni 2007

Plattelandsontwikkelingsprogramma's voor de periode 2007-2013: Italië, Frankrijk, Finland en Nederland

Het Comité voor Plattelandsontwikkeling (waarin vertegenwoordigers van de 27 lidstaten zitting hebben) heeft vandaag een gunstig advies uitgebracht over de plattelandsontwikkelingsprogramma's (POP's) van Nederland, Frankrijk (exclusief Corsica) en Finland (vasteland) voor de periode 2007-2013. Het comité heeft ook gunstig geadviseerd over het Italiaanse programma inzake het nationaal netwerk voor het platteland, een belangrijk coördinatie-instrument voor de Italiaanse projecten voor plattelandsontwikkeling (21 regionale programma's in Italië moeten nog worden goedgekeurd). In mei was reeds een gunstig advies uitgebracht over de programma's van Tsjechië en Zweden. De toegewezen financiële middelen bedragen 973 miljoen euro voor Nederland, 10,8 miljard euro voor Frankrijk, 6,6 miljard euro voor Finland en 82,9 miljoen euro voor het Italiaanse programma inzake het nationaal netwerk voor het platteland. Deze programma's zijn gericht op de instandhouding en verbetering van de infrastructuur, het creëren van nieuwe bronnen van inkomsten voor de plattelandsgebieden, het stimuleren van de groei en het bestrijden van de werkloosheid. De komende weken moet de Commissie de programma's nog formeel goedkeuren. De programma's voor de overige lidstaten zullen in de komende maanden dezelfde weg volgen.

"Met grote voldoening constateer ik dat de goedkeuring van de plattelandsontwikkelingsprogramma's volop aan de gang is," aldus Mariann Fischer Boel, Commissaris voor Landbouw en plattelandsontwikkeling. "Een sterk plattelandsontwikkelingsbeleid is van vitaal belang voor de toekomst van ons platteland. Met dit geld kan de landbouwsector werken aan diversificatie, maar kunnen ook cruciale milieuprojecten worden gefinancierd en kan worden gezorgd voor werkgelegenheid buiten de landbouwsector."

Achtergrondinformatie:

Na de ingrijpende hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) in 2003 en 2004 heeft de Raad in september 2005 een hervormd plattelandsontwikkelingsbeleid vastgesteld voor de periode 2007-2013, op basis van het voorstel van de Commissie van 14 juli 2004. De Commissie heeft een grondige analyse gemaakt van het plattelandsontwikkelingsbeleid, inclusief een uitgebreide effectbeoordeling van het toekomstige plattelandsontwikkelingsbeleid. De conclusies daarvan zijn terug te vinden in Verordening (EG) nr. 1698/2005 (de verordening plattelandsontwikkeling) die wordt gekenmerkt door "continuïteit en verandering".

De lidstaten kunnen nog steeds kiezen uit een uitgebreide reeks maatregelen waarvoor de Gemeenschap financiële steun verleent in het kader van de geïntegreerde plattelandsontwikkelingsprogramma's. De wijze waarop deze programma's worden opgesteld, is wel enigszins bijgestuurd, aangezien meer aandacht wordt besteed aan de strategische inhoud en aan de duurzame ontwikkeling van het platteland. Het toekomstige plattelandsontwikkelingsbeleid is dan ook toegespitst op drie bij consensus vastgestelde kernbeleidsgebieden (assen):
* Verbetering van het concurrentievermogen van de landbouw- en bosbouwsector

* Verbetering van het milieu en het platteland door steunverlening voor landbeheer

* Verbetering van de leefkwaliteit op het platteland en bevordering van de diversificatie van de economische bedrijvigheid.

Voor meer informatie over de verschillende programma's: Italië MEMO/07/246, Frankrijk MEMO/07/247, Finland MEMO/07/244, Nederland MEMO/07/245. Zie ook:
http://ec.europa.eu/agriculture/rurdev/index_en.htm http://blogs.ec.europa.eu/fischer-boel