Ministerie van Buitenlandse Zaken

Brede steun parlement voor inzet kabinet in Europese Raad

20 jun 2007 | Zowel in de Eerste als Tweede Kamer bestaat grote steun voor de inzet van het kabinet bij de onderhandelingen aanstaande donderdag en vrijdag.

Doel is een nieuw Europees verdrag overeen te komen met de 26 andere lidstaten van de Europese Unie. In het verdrag staan de spelregels van de Europese Unie.

Tijdens de debatten met de Eerste Kamer op dinsdag 19 en de Tweede Kamer op woensdag 20 juni wist het kabinet brede steun te verwerven.

Het kabinet streeft naar een nieuw verdrag dat qua vorm, inhoud en omvang verschilt van de in 2005 afgewezen Grondwet. Premier Balkenende pleitte voor een spoedig akkoord om slagvaardig om te gaan met nieuwe uitdagingen. Een verdrag dat recht doet aan de zorgen van de Nederlandse bevolking.

De premier benadrukte dat Nederland op de goede weg is bij de onderhandelingen en dat het speelveld veranderd is. Het gaat nu over een wijzigingsverdrag in plaats van een Grondwet. Op bepaalde terreinen verdient meerderheidsbesluitvorming de voorkeur, bijvoorbeeld bij de strijd tegen bedreigingen als terrorisme en klimaatverandering. Dan moet niet één land vooruitgang kunnen tegenhouden. Nederland wil op andere gebieden het heft in eigen hand houden, bijvoorbeeld op het gebied van sociaal beleid en meerjarenbegrotingen. Ook wil Nederland dat de rol van nationale parlementen wordt versterkt.

De regering waarschuwde dat de onderhandelingen pittig zullen zijn tijdens de Europese Raad. "Het zal een zware discussie worden. Het worden onderhandelingen op het scherpst van de snede.", aldus minister Verhagen.

De Europese Raad die donderdag en vrijdag vergadert in Brussel wordt gevormd door de staatshoofden en regeringsleiders en ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten van de Europese Unie. Zij komen minimaal vier keer per jaar samen. Het belangrijkste onderwerp bij deze bijeenkomst zijn de spelregels van de Unie, beschreven in een nieuw Europees verdrag.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl