Politie Midden- en West Brabant

Buurtpreventiegroep Wandelbos geïnstalleerd

TILBURG, 20 juni 2007

TILBURG: Vanavond zijn in het districtsbureau aan de Ringbaan Zuid 13 vrijwilligers geïnstalleerd die in Tilburg West in de wijk Wandelbos gaan deelnemen aan de Buurtpreventie Wandelbos. Het initiatief past naadloos op de visie van ons korps: De Burger Centraal. Het meer betrekken van de burgers bij het politiewerk in de wijk sluit hier goed op aan. Het is het eerste project in deze regio in het kader van buurtpreventie waarbij burgers op deze wijze participeren. Er werken nu 80 volontairs in MW-Brabant.

De surveillances zijn vooral gericht op de Kruiden- en Kleurenbuurt. De bedoeling is dat de volontairs ten minste één keer per week, per koppel, drie aaneengesloten uren, te voet gaan surveilleren. Zij krijgen voorafgaande aan hun werkzaamheden een briefing op het bureau Tilburg West. Een agent vertelt hen welke bijzonderheden voor hen relevant zijn. Ook wordt afgesproken in wel gebiedsdeel de surveillances die avond gaan plaats vinden. Zo krijgt elk deel van de buurt waar dat nodig is voldoende aandacht. De politie weet dan ook waar de vrijwilligers zich bevinden. Er is altijd een eenheid van het politieteam beschikbaar die de surveillerende burgers kan ondersteunen. Na afloop van de surveillance volgt op het bureau een debriefing waar de bijzonderheden uitgewisseld kunnen worden.

De politie wil met deze buurtpreventiegroep de burgers medeverantwoordelijk maken voor de sociale controle en veiligheid in hun wijk. In het gebied is regelmatig sprake van overlast van hangjongeren. Ook zijn er andere vormen van criminaliteit zoals vernieling en woninginbraak.

Het initiatief voor deze buurtpreventiegroep komt van wijkagent Michel van Dongen. Het wordt van harte ondersteund door de Gemeente. Wethouder Mevis was vanavond bij de installatie aanwezig. In de wijk komen bordjes met daarop Buurtpreventie in de wijk. De vrijwilligers werden geworven tijdens een informatiebijeenkomst. Na
selectiegesprekken en screening bleven er uiteindelijk 13 enthousiaste kandidaten over.
De volontairs werden vanavond tijdens een feestelijke bijeenkomst geïnstalleerd door plv. districtschef Arno van der Heijden. De vrijwilligers ondertekenden een contract waarbij ze ook de geheimhoudingsplicht hoort. De politiechef reikte een hesje en een maglite (zaklantaarn) uit. De deelnemers kregen van de wethouder namens de Gemeente een paraplu kado. De wethouder vond het een groot compliment waard dat deze burgers de stap hebben gemaakt om lid te worden van deze preventiegroep. Hij sprak de hoop uit dat meer bewoners uit de buurt zich aansluiten. De surveillances gaan volgende week van start.

Auteur: Willem van Hooijdonk