Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Vragen over de dienstverlening van de Dienst Landelijk Gebied

20 juni 2007 - kamerstuk

Kamerbrief waarin de minister vragen beantwoordt over de dienstverlening en communicatie van DLG in het project California in Limburg. In dit project is onduidelijkheid ontstaan over een grondtransactie.

Meer informatie

* Vragen over de dienstverlening van de Dienst Landelijk Gebied Kamerstuk | 20-06-2007 | PDF-Document, 46 kB
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel


uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum
onderwerp bijlagen
D i rectie Platteland
Geachte Voorzitter,
Met deze brief ga ik in op de vragen van de leden Koopmans (CDA) en Roefs (PvdA), gesteld op 23 mei 2007, kenmerk 2o60715600 over de dienstverlening van de Dienst Landelijk Gebied (DLG). Ik heb met de beantwoording van uw vragen gewacht tot na de bespreking van het rapport van de commissie-Pont in de Provinciale Staten van de provincie Limburg. Deze bespreking heeft geen nieuwe inzichten opgeleverd.
1
Heeft u kennisgenomen van het rapport van de commissie-Pont over beweringen inzake de aanpak van de grondverwerving in het gebied Californië? 1) Ja.

2
Deelt u de conclusies van de commissie-Pont met betrekking tot de rol van de Dienst Landelijk Gebied (DLG)?
Het rapport is gericht op de beoordeling van de handelswijze van gedeputeerde Driessen. De conclusie luidt dat er geen enkel aanknopingspunt is gevonden waaruit blijkt dat gedeputeerde Driessen de integriteit heeft geschonden conform één van de kernbegrippen van de Gedragscode Bestuurlijke Integriteit Provincie Limburg. De commissie-Pont trekt geen conclusies met betrekking tot de rol van DLG.
3
Welke stappen zijn in het verleden genomen om de dienstverlening en de communicatie van de DLG te verbeteren, aangezien uit het rapport de indruk ontstaat dat binnen de DLG veel op ad hoc basis wordt besloten en er onvoldoende wordt gecommuniceerd (informatie is niet bekend bij alle betrokkenen).
Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Directie Platteland
Willem Witsenplein 6
Postadres: Postbus 20401
2500 EK 's-Gravenhage
Telefoon: 070 - 3786868
Fax: 070 - 3786100
De Voorzitter van de Tweede Kamer
van de Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE
23 mei 2007 2060715600 DP. 2007/576 20 juni 2007
Vragen over de dienstverlening van de
Dienst Landelijk Gebied
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
20 juni 2007 DP. 2007/576 2
Ik concludeer niet uit het rapport dat binnen DLG veel op ad-hocbasis wordt besloten. DLG heeft een adequate beschrijving van het aankoopproces en deze interne richtlijn is ook in deze situatie correct gevolgd.
Ik lees in het rapport dat DLG zorgvuldig handelt en haar relaties steeds betrekt. In dit specifieke geval is onduidelijkheid ontstaan over het opdrachtgeverschap van DLG, doordat tussentijds en als gevolg van een nadere overeenkomst tussen de projectdirectie Californië, provincie Limburg en DLG, het opdrachtgeverschap gewisseld is, namelijk van de genoemde projectdirectie naar DLG.

4
Welke stappen gaat u ondernemen nu blijkt dat door de gekozen werkwijze en aansturing partijen elkaar onvoldoende vertrouwen? Op welke wijze gaat u in algemene zin bevorderen dat de aansturing verbetert en de transparantie vergroot wordt? Ik concludeer dat het van belang is dat wanneer de aansturing binnen een project verandert dit ook helder moet zijn voor degenen waarmee wordt samengewerkt of onderhandeld. Ik zal, als de eigenaar van DLG, DLG vragen hier extra aandacht aan te besteden.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg

1) Verslag van het onderzoek van de commissie-Pont naar het handelen van gedeputeerde Driessen bij de transactie Aertserfweg/Horsterweg d.d. 14 mei 2007.