Grootschalig onderzoek gemeentelijke ICT-inkoopcombinaties


DEN HAAG, 20070620 -- De Vereniging van Nederlandse Gemeenten werkt met verschillende partijen samen om de uitrol van de ELO-agenda te realiseren. Een belangrijk speerpunt op de ELO-agenda is intergemeentelijke samenwerking. Immers, samenwerking draagt bij aan verbetering van de dienstverlening in brede zin, realiseert grote kostenvoordelen en stimuleert kennisuitwisseling zoals in de verklaring Betere Dienstverlening is opgenomen.

Vanuit de huidige ontwikkelingen rondom ICT-inkoopcombinaties zoals Andez,
GovUnited en Dimpact, signaleert de VNG dat veel gemeenten voor de keuze staan of zij hier wel of niet aan willen deelnemen. Immers, steeds meer bestuurders en managers realiseren zich dat samenwerking op het gebied van ICT-inkoop een groot aantal voordelen met zich kan meebrengen, zowel kwalitatief als qua kosten. De behoefte aan uitwisseling van kennis en ervaring op het gebied van inkopen en aanbesteden is groot en groeit daarmee gestaag.

De VNG zien het als een gemiste kans, indien zij haar leden niet van de juiste informatie kan voorzien. Immers, gemeenten onderschrijven het nut en de noodzaak van een ICT-inkoopcombinatie, maar hebben soms niet de juiste kennis of informatie om concrete stappen te kunnen zetten. Dit is voor de VNG aanleiding geweest om het onderzoeks- en adviesbureau ZenC te vragen het fenomeen intergemeentelijke ICT-inkoopcombinaties nader te onderzoeken en de karaktereigenschappen van deze in kaart te brengen. Daarbij zal ZenC de opgedane opzichten en kennis van het onderzoek `Vermenigvuldigen door delen' optimaal gebruiken, zodat het principe eenmalig gegevens inwinnen, meervoudige gebruik gehandhaafd wordt.

Dit vervolgonderzoek, onder de titel `ICT-Inkoopcombinaties`, dat ZenC in opdracht van de VNG uitvoert, levert gemeenten en haar bestuurders inzicht in de aanwezigheid van de ICT-inkoopcombinaties en informatie voor het keuzeproces om een ICT-inkoopcombinaties in te richten dan wel zich bij aan te sluiten. De resultaten van het onderzoek worden medio juli, door middel van een rapportage, gepresenteerd.

Om werkelijk tegemoet te komen aan de aan de behoeften van gemeenten vragen wij gemeenten om de online-vragenlijst in te vullen. Het onderzoek zelf treft u aan onder www.zenc.nl/vragenlijst





Zenc - Dennis Havermans