Gemeente Meppel


Postbus 501
7940 AM Meppel
Stadhuis Grote Oever 26
tel. (0522) 850500

TBC besmettingen Meppel: geen paniek (20-6-2007)

De resultaten uit het contactonderzoek, naar aanleiding van het vaststellen van open tuberculose bij een leerling van een middelbare school in Meppel, wijzen uit dat er tussen de 20 en 25 leerlingen besmet zijn. De besmette leerlingen worden allen behandeld zodat er geen ziekte kan ontstaan. De leerlingen die besmet zijn kunnen andere personen niet besmetten.

Half mei is bij een leerlinge op Scholengemeenschap Dingstede in Meppel open tuberculose geconstateerd. De tuberculosedienst van de GGD Groningen en Drenthe heeft contactonderzoek gedaan volgens het âringprincipeâ. In eerste instantie is in de directe omgeving van het meisje onderzoek gedaan: de eerste ring. Omdat daar een aantal besmette kinderen werd gevonden, is vervolgens de gehele klas (tweede ring) en daarna de hele school (derde ring) onderzocht. In totaal blijken er waarschijnlijk 25 leerlingen besmet. De definitieve resultaten van het onderzoek zijn volgende week bekend. Zodra een patiënt met open tuberculose enkele weken adequaat is behandeld is er geen besmettelijkheid meer voor de omgeving.

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met afdeling tuberculosebestrijding van GGD Drenthe: 0592 - 371953 op werkdagen van 9.00 tot 16.30 uur.