CWI Arbeidsmarktprognose 2007-2012: recordaantal vacatures

21.06.2007 / 12:09 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Centrum voor werk en inkomen

Centrum voor werk en inkomen

http://www.cwinet.nl

CWI verwacht dat het aantal vacatures onder invloed van de hoogconjunctuur dit jaar en in 2008 naar recordhoogte zal stijgen. Omdat het aantal banen harder toeneemt dan de beroepsbevolking daalt de werkloosheid. Naar verwachting zal het aantal bij CWI ingeschreven niet-werkende werkzoekenden uitkomen op 470.000 eind 2008. De werkgelegenheid zal de komende jaren het meest stijgen in Flevoland. Ondanks de gunstige economie blijven de arbeidskansen voor laagopgeleiden, ouderen en langdurig werklozen ongunstig.


1,1 miljoen vacatures per jaar
Naar verwachting ontstaan er dit jaar en in 2008 1,1 miljoen vacatures per jaar. Het recordaantal vacatures ontstaat vooral door baanwisselaars. Het oude record dateert van 2000. Destijds ontstonden 1 miljoen vacatures. Het aantal vacatures zal het sterkst stijgen in de automatisering, in de uitzend- en adviesbranche en in de zorg.

Werkgelegenheid Flevoland groeit het hardst
Dit en volgend jaar stijgt de werkgelegenheid met zo'n 120.000 banen per jaar. In de sterk verstedelijkte gebieden stijgt de werkgelegenheid de komende periode vooral in de noordelijke Randstad. Ook gebieden die grenzen aan de Randstad groeien meer dan gemiddeld. In Flevoland zal de groei zelfs tweemaal zo groot zijn als gemiddeld. Deze jonge provincie heeft veel ruimte en de bouwactiviteit is er hoog. De werkgelegenheid zal minder aantrekken in de regio's Zuid-Limburg, Zeeland, Friesland en Zuid-Drenthe. De groei staat er onder druk door onder meer een afnemende bevolkingsontwikkeling. Hierdoor stijgt de werkgelegenheid in bijvoorbeeld consumentendiensten minder sterk.

Daling aantal werkzoekenden zet door
De beroepsbevolking neemt in 2007 en 2008 met 70.000 per jaar toe. Daarna neemt de groei af. De stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door een groeiende arbeidsparticipatie onder vrouwen en ouderen. Deze ontwikkeling is het gevolg van een aantrekkende economie en van overheidsbeleid. Omdat het aantal banen harder stijgt dan de beroepsbevolking kan het aantal niet-werkende werkzoekenden (nww) afnemen. Het aantal nww daalt van 550.000 eind 2006 naar 500.000 aan het einde van dit jaar. In 2008 daalt het nww verder naar 470.000 personen.

Extra aandacht voor oudere werkzoekenden
De arbeidskansen voor laagopgeleiden, ouderen en langdurig werklozen blijven ongunstig. Zonder extra maatregelen zal de werkloosheid onder deze groepen slechts in geringe mate afnemen.


Noot voor de redactie,