Ingezonden persbericht


Apenheul tekent FSC-convenant

Ook leveranciers moeten op termijn FSC-gecertificeerd gaan werken

Apeldoorn, 21 juni 2007

Stichting Apenheul heeft op 20 juni 2007 een convenant getekend met FSC Nederland, de organisatie die zich inzet voor goed/verantwoord beheer van alle bossen. Apenheul werkt al vele jaren zo veel mogelijk met duurzaam geoogst hout in het dierenpark, maar vond de tijd rijp om dit beleid vast te leggen in een convenant. FSC-directeur Sandra Mulder: "Dit convenant is voor FSC-Nederland van wezenlijk belang. Natuurlijk vanwege het commitment voor het gebruik van het FSC-hout en papier, maar een partij als Apenheul is voor FSC ook door hun publieke functie een belangrijke partner....”

Vanaf juni 2007 zullen bij nieuwbouwwerken, renovatie en drukwerk vrijwel alleen nog FSC-gekeurde materialen gebruikt worden. Ook leveranciers van Apenheul zullen gevraagd worden FSC-gecertificeerd te gaan werken.

Duurzaam ondernemen zit al sinds de beginjaren in de kern van de Apenheulfilosofie. Apenheul was bijvoorbeeld het eerste bedrijf in Nederland met Natuurstroom en was in de beginjaren aanjager van Trees for Travel. Apenheuls bouw- en onderhoudswerkzaamheden worden ook al vele jaren zo veel mogelijk met duurzaam geproduceerd hout gedaan. Dit hout was niet perse FSC-gecertificeerd omdat Apenheul bij voorkeur helemaal niet met tropisch hardhout werkt en FSC-hout niet voor alle toepassingen bruikbaar was. Nu het FSC-certificeringsysteem zich wat meer op de noordelijke bossen concentreert en het hout veel breder toepasbaarheid is, wil Apenheul zoveel mogelijk met FSC gaan doen. Het enige voorbehoud voor Apenheul zit in die toepassingen van hout, die vanwege een bepaalde uitstraling gekozen worden. Maar ook dat hout komt in ieder geval van duurzaam beheerde (Europese) plantagebossen.

In het convenant van Apenheul met FSC Nederland neemt Apenheul ook een inspanningsverplichting op zich om ook leveranciers en bezoekers te overtuigen FSC -gecertificeerd hout te gaan gebruiken. Daarbij valt te denken aan bouwbedrijven, drukkers en horeca-leveranciers. Een van Apenheuls huis-aannemers, Maalderink-Reusken, werkt al FSC gecertificeerd. Directeur FSC Nederland Sandra Mulder: "Dit convenant is voor FSC-Nederland van wezenlijk belang. Niet alleen vanwege het volume hout dat Apenheul gebruikt, maar juist omdat parken als Apenheul als geen ander de link kunnen leggen tussen FSC-produkten en natuurbehoud. Apenheul zal in de loop der jaren miljoenen Nederlanders en vele tientallen bedrijven wijzen op het belang van verantwoord beheerde bossen en daarmee het gebruik van FSC-gecertificeerde produkten.Wat dat betreft sluiten de doelstellingen van Apenheul perfect aan bij die van FSC Nederland."

Tot de eerste grote projecten die Apenheul 100% FSC wil realiseren, behoren het nieuwe parkonderdeel "Amazonia", dat geheel gewijd wordt aan het prachtige Amazone regenwoud en het nieuwe "Natuurhuis", dat aan de rand van het park zal verschijnen. Dit bouwwerk, dat een toonbeeld van duurzaam bouwen en ondernemen zal worden, moet eind 2008 gereed zijn en zal ondermeer het Centrum voor Natuur- en Milieu-Educatie en de Apenheulkantoren huisvesten.


- einde bericht -
Voor de redactie: Voor meer informatie kunt u bellen met Anouk Ballot, tel: 055 - 3575787, of kijk op www.apenheul.nl Bijgaand twee foto's in lage resolutie van de tropische kinderboerderij ("Dajak Farm") en van het Apenboompad, beide gebouwd met duurzaam hout.

Foto's zijn op aanvraag in hoge resolutie beschikbaar. Deze foto's zijn vrij van rechten, mits gebruikt ter illustratie van bijgaand persbericht over Apenheul. Bij gebruik is vermelding verplicht van: Foto Apenheul.