Sensor: Meer geld en aandacht voor veilige gebouwen

21.06.2007 / 14:09 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Pszvs

Pszvs

http://www.pszvs.nl/

21 juni 2007

Sensor: Als je denkt dat veiligheid duur is, moet je eens een ongeluk proberen

'Als je denkt dat veiligheid duur is, moet je eens een ongeluk proberen.' Dat zegt professor Ben Ale, Hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding aan de TU Delft in het nieuwste nummer van Sensor, het relatiemagazine van Group 4 Securicor. Professor Ale is cynisch over de recente belangstelling voor het onderwerp 'veiligheid van gebouwen' en vreest dat deze belangstelling vanzelf weer zal wegebben. Hij pleit dus voor verscherping van het bouwtoezicht, ook al kost dat de samenleving extra geld, want: 'van tevoren doordacht en goed bouwen is goedkoper dan de schade en aanpassingen na een ramp of ongeluk.'

Branden in ziekenhuizen
Ook Don Berghuijs komt in deze Sensor aan het woord. Hij is Algemeen Directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding. Hij meent dat het hoog tijd is voor een culturele revolutie in het veiligheidsdenken om echt veiliger gebouwen te realiseren. Zeker in situaties waarin de mensen in het gebouw niet zelfredzaam zijn, zoals bij branden in ziekenhuizen, moet een BHV-organisatie goed voorbereid zijn. Berghuijs fronst echter de wenkbrauwen over de situatie in sommige ziekenhuizen.

Verder in Sensor
Een mega-operatie in BHV mag je het wel noemen: binnen korte tijd hebben duizenden medewerkers van de Dienst Justitiële Instellingen een gedegen BHV-opleiding gekregen. Dit was een van de aanbevelingen uit het Rapport Van Vollenhoven over de Schipholbrand. Maar om dit binnen de gestelde termijn ook echt te realiseren, was een heksentoer. Twee nauw betrokken medewerkers van DJI vertellen meer over deze klus.

Veiligheid in de openbare ruimte krijgt steeds meer gestalte met de prijswinnende Publiek Private Samenwerking in onder andere Oost-Brabant. Commissaris van Politie Peter van den Ende doet zijn enthousiaste relaas over deze unieke samenwerking.

Trends
Hoe snel we in Nederland van 'niets aan de hand' zijn omgeslagen naar een 'veiligheidsobsessie' verbaast zelfs trendwatcher Adjiedj Bakas. Hij trekt een vergelijking tussen de Nachtwacht en de hedendaagse beveiligingsorganisaties en voorziet een grootse toekomst voor de particuliere beveiliger. Tweede Kamerlid Fred Teeven (VVD) sluit zich daarbij aan en vindt dat er op straat meer zichtbaar toezicht moet komen. Dat hoeft volgens hem niet per se politie te zijn.

Pentagon
Toegangsbeheer wordt in veel gebouwen steeds professioneler aangepakt. Bij de gemeente Best heeft men nu nog maar één sleutel nodig voor het hele gebouw. Bovendien hebben de medewerkers uitsluitend toegang tot die delen van het gebouw waarvoor zij geautoriseerd zijn. Met een ander nieuw toegangscontrolesysteem heb je zelfs geen 'ouderwetse' sleutel meer nodig. Je komt het gebouw dan binnen met een persoonlijke chip. De schaalbaarheid en flexibiliteit van dit nieuwe systeem maakt het geschikt voor alle organisaties, het is al toegepast van eenmanszaak tot in het Pentagon.