Gemeente Arnhem

Proef met collectief winkelverbod succes (21-01-2007) De proef met collectieve winkelontzegging in de binnenstad van Arnhem is succesvol verlopen. Maar liefst 150 winkeliers namen deel aan de proef en in het afgelopen jaar zijn 189 waarschuwingen en 10 ontzeggingen uitgereikt. Het is nog te vroeg om een eventuele daling van het aantal winkeldiefstallen te kunnen constateren en te relateren aan de invoer van het collectieve winkelverbod. Er heeft zich geen significante stijging van het totaal aantal aangiften in het centrum voorgedaan.

Een collectief winkelverbod wordt uitgereikt als iemand meermalen een diefstal pleegt uit een winkel. Na een eerste waarschuwing kan een ontzegging volgen. Het opgelegde winkelverbod geldt voor alle aangesloten winkels bij de regeling. Zon 48% van de aangiftes van winkeldiefstal bij de Arnhemse politie in het afgelopen jaar, werden gedaan in het kader van de collectieve winkelontzegging. De gemeente Arnhem, de politie en de Stichting Binnenstadsmanagement die het collectief winkelverbod coördineert, zijn te spreken over de samenwerking binnen de regeling.

Burgemeester Pauline Krikke is tevreden met de eerste resultaten: De collectieve winkelontzegging is een van de maatregelen tegen het grote probleem van winkeldiefstal. Deze aanpak werkt preventief en het heeft bovendien een positieve uitstraling richting bezoekers van de binnenstad. Overigens is het probleem van winkeldiefstal niet van de ene op de ander dag opgelost; samen met politie en binnenstadondernemers blijven we alert. Het is voor winkeliers heel belangrijk dat zij hun eigendom en hun goederen veilig weten. Deze proef levert daar een substantiële bijdrage aan. Ik denk dan ook dat het collectief winkelverbod goed is voor de ondernemer én voor het ondernemersklimaat in de binnenstad.

Bij de start van de CWO-pilot werd de verwachting uitgesproken dat de pilot zou kunnen leiden tot meer aangiften. Deze stijging is vooralsnog gering. In totaal werden 412 aangiftes opgenomen, werden 189 waarschuwingen uitgereikt en 10 winkelverboden opgelegd. Het is nog te vroeg om uitspraken te kunnen doen of de pilot invloed heeft op het totale aantal winkeldiefstallen.

De proef met collectieve winkelontzegging is in april 2006 van start gegaan. Het ligt in het verlengde van het individueel winkelverbod, dat eerder al opgelegd kon worden. Een ondernemer kan aan notoire winkeldieven en overlastgevers de toegang tot zijn winkel weigeren. Iemand met een winkelverbod die zich toch weer in diezelfde winkel vertoont, maakt zich strafbaar aan huisvredebreuk. Het collectieve winkelverbod gaat een stapje verder. Indien één van de aangesloten ondernemers een winkelverbod oplegt, dan geldt het verbod tevens uit naam van alle aangesloten ondernemers. Degene die een collectief winkelverbod opgelegd heeft gekregen en zich vervolgens vertoont in een (of meer) van de aangesloten winkels kan vervolgd worden wegens huisvredebreuk.

Uit de proef in het afgelopen jaar is gebleken dat er nog een aantal aandachtspunten is. Zo blijkt dat het invullen van de formulieren tijdrovend werk is. Er wordt daarom gewerkt aan doordrukformulieren die het doen van aangifte moeten vergemakkelijken en aan een mogelijkheid om digitaal aangifte te doen. Bij de ondernemers bestaat de behoefte aan een betere toegankelijkheid van fotomateriaal voor herkenning van mensen die al een waarschuwing of een ontzegging op zak hebben. De -juridisch toegestane- mogelijkheden hiervoor worden onderzocht.

Bij de proef die deel uit maakt van het convenant Keurmerk Veilig Ondernemen,
sloten zich 150 deelnemers aan.