Partij van de Arbeid

Van aandachtswijk naar prachtwijk

21-06-2007 04:49

Onder het motto Samen buurten, samen binden bezoekt PvdA-minister Ella Vogelaar veertig aandachtswijken in Nederland. Ze wil werken aan wijken waar mensen weer prettig en veilig kunnen wonen, werken en leren. Maar de PvdA doet meer: Kenniscentrum startte het project Mijn prachtwijk en ook op lokaal niveau zetten veel PvdA-politici zich in voor hun wijk, zoals stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch in Amsterdam Slotervaart.

Dat betekent niet alleen maar investeren in steen, maar vooral in mensen. Het Kenniscentrum van de PvdA is daarom het project Mijn prachtwijk gestart, waarbij PvdA-leden die in 3 geselecteerde wijken wonen, gevraagd worden om te helpen. De beste deskundigen zijn tenslotte de bewoners. Vaak zijn de problemen in de wijk helemaal niet zo abstract, maar juist heel concreet: een niet onderhouden speelplek, een paar hangjongeren, een verkeerspaaltje enzovoorts.

Door werkbezoeken te organiseren en de lancering van de website www.wijken.pvda.nl , nodigt het Kenniscentrum bewoners uit om te helpen de daadwerkelijke problemen te vinden en vooral ook op te lossen. Eind april is het project in een aantal wijken gestart: Slotervaart in Amsterdam, Kanaleneiland in Utrecht en Charlois en Feijenoord in Rotterdam.

In de wijk waar het Kennisentrum is begonnen, Amsterdam Slotervaart, is het aantal reacties in twee weken tijd enorm. Als prangende problemen worden het gevoel van onveiligheid, vervuiling, intolerantie, gebrek aan (sport)faciliteiten en hangjongeren genoemd. Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch werkt in Slotervaart hard aan de aanpak van overlast. Dat kan volgens hem alleen door naast overlastveroorzakers streng aan te pakken, ook te investeren in goede voorzieningen. De PvdA filmde Marcouch aan het werk in zijn wijk.

Filmpje Ahmed Marcouch over zijn werk in Slotervaart Filmpje Marcouch met Ella Vogelaar over de aanpak van problemen Filmpje Ahmed Marcouch in gesprek met bewoners in Slotervaart

Ook meehelpen? Surf naar www.wijken.pvda.nl