Ingezonden persbericht


Persbericht

Hilversum, 21 juni 2007

58% VOOR VERPLICHTE DONORREGISTRATIE

BNN United maakt resultaten onderzoek De Grote Donorshow bekend

Het Radio 1-programma BNN United maakt vanavond, 21 juni, tussen 21.00 uur en 22.00 uur, de resultaten bekend van het onderzoek dat BNN heeft laten uitvoeren naar aanleiding van De Grote Donorshow. In de studio bespreekt presentatrice Sharid Uppelschoten de resultaten met de gasten Boris van der Ham (D66), Patrick Lodiers (BNN), Agnes Kant (SP), Bert Elbertse (NIGZ - Donorvoorlichting) en Cor Schot, een jongen van 28 jaar die leeft met een donorhart en -longen.

BNN's Grote Donorshow veroorzaakte begin juni grote ophef en donorregistratie werd het gesprek van de dag. Uit het onderzoek naar de gevolgen van de show kwam onder andere naar voren dat 58% van de ondervraagden is voor verplichte donorregistratie. Opvallend hierbij is dat hoe ouder, hoe kleiner de percentages worden, want bij 18-24 jarigen is 63% voor verplichte registratie en bij 65-plussers is dat 48%.

Bovendien vindt één op de drie Nederlanders dat als je zelf geen donor bent je ook niet in aanmerking komt voor een donororgaan en geeft één op de vijf jongeren (18-24 jaar) aan door De Grote Donorshow zich te willen registreren als donor. Daarnaast is 36% van alle ondervraagden door de uitzending gaan nadenken over het belang van voldoende donoren.

Minister Klink van Volksgezondheid is door BNN United uitgenodigd om mee te praten over deze resultaten, maar hij wil pas reageren tot het debat in de Tweede Kamer wordt behandeld.

Het onderzoek is gehouden onder 500 mensen (representatieve groep) en is in opdracht van BNN uitgevoerd door onderzoekbureau Qrius.

Meer informatie: BNN Communicatie
Marion van Dam, tel: 035-6555333, e-mail: marion.van.dam@bnn.nl