Martinair


Martinair krijgt één aandeelhouder

Voorkeur: KLM koopt alle aandelen

Schiphol, 21 juni 2007. Marktontwikkelingen en fundamentele veranderingen in de luchtvaartindustrie in de afgelopen jaren dwingen Martinair Holland tot een herpositionering om de continuïteit van haar activiteiten in de toekomst veilig te stellen. Aanpassingen van bestemmingen, producten en organisatorische aanpassingen hebben de onderneming tot nu toe niet de gewenste stevige basis gegeven om in de komende jaren krachtig te opereren.

In het licht van het hierboven genoemde zijn de aandeelhouders, de Raad van Commissarissen en de Directie tot de conclusie gekomen, dat het in het belang is van alle belanghebbenden om een aandeelhoudersstructuur te realiseren waarin alle aandelen in één hand zijn, bij voorkeur bij KLM. Het is de intentie van de aandeelhouders om de onderhandelingen te starten om deze structuur te effectueren. Daarnaast hebben de Raad van Commissarissen en de Directie de intentie een herstructureringsprogramma op te starten dat moet leiden tot een krachtige organisatie voor de lange termijn.

Uit het recente onderzoek van de onderzoekscommissie naar Martinair's activiteiten is gebleken, dat de vrachtoperatie van Martinair financieel gezond is en een solide reputatie heeft. Deze activiteit laat bovendien mogelijkheden tot groei zien. Martinair's intercontinentale passagiersoperatie wordt geacht voldoende potentieel te hebben om continuïteit te garanderen, maar moet haar resultaten wel drastisch verbeteren om voldoende sterk te zijn op de lange termijn. Dat is niet het geval, zo blijkt uit het onderzoek, bij het (Europese) shorthaul passagiersvervoer. Martinair heeft het voornemen deze markt te verlaten, omdat de relatief kleinschalige activiteit leidt tot exponentieel hoge kosten. In het licht van de prijsniveaus en de hevige concurrentie in deze markt is het niet gerechtvaardigd te investeren om de noodzakelijke schaalgrootte te bereiken. Martinair zal verder onderzoek doen naar de rentabiliteit van de andere activiteiten en die zoveel mogelijk outsourcen, behalve daar waar behoud vanuit het ondernemingsperspectief nodig is.

De Raad van Commissarissen en de Directie zijn zich er volledig van bewust dat deze substantiële maatregelen negatieve gevolgen zullen hebben voor een deel van het personeelsbestand. Vanzelfsprekend zal Martinair een sociaal plan opstellen om zo goed mogelijk te kunnen omgaan met de onvermijdelijke gedwongen ontslagen voor sommige medewerkers. In de komende weken zal het management gesprekken aangaan met alle relevante partijen - met name de Ondernemingsraad van Martinair - om de hierboven genoemde voorgenomen besluiten te kunnen effectueren.