Ingezonden persbericht


Persbericht 28 mei 2007

Fototentoonstelling Revolutie? De Sixties in Tilburg in Concertzaal Tilburg

Revolutie ?
De Sixties in Tilburg

In Concertzaal Tilburg is van 22 juni tot en met 19 augustus 2007 opnieuw een grote foto-expositie over Tilburg te zien.

Revolutie? De Sixties in Tilburg

Voor deze unieke tentoonstelling heeft Persbureau van Eijndhoven zijn fotoarchief doorzocht en heeft Stadsmuseum Tilburg gezorgd voor historische ondersteuning en passende filmbeelden. De tentoonstelling begint in 1960 en geeft in chronologische volgorde een overzicht van kleine en grote gebeurtenissen in Tilburg. Door deze chronologische opzet worden vanzelf de grote verschillen zichtbaar tussen Tilburg aan het eind en het begin van de zestiger jaren.

Tilburg in het nieuws

Ook in de jaren zestig wist Tilburg het landelijke nieuws te halen: Wist u dat de bezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam een steunbetuiging was aan de studenten in Tilburg? De Tilburgse universiteit tekende in 1969 voor de eerste universiteitsbezetting in Nederland, de studenten doopten toen de instelling voor even 'Karl Marx universiteit'.

De overval van de Amro-bank in Tilburg in oktober 1965 wordt door justitie en banken als 'Dé eerste bankoverval' in Nederland beschouwd. Ging het daarvoor nog om relatief kleine bedragen, in Tilburg bedroeg de buit ruim 900.000 gulden (nu vergelijkbaar met zo'n twee miljoen euro). Bovendien vond de overval plaats in een soort 'Bonny en Clyde' stijl. Dat wil zeggen: met veel mensen en veel geweld. De overvallers waren Fransen. De groep verplaatste zich in witte Citroëns en werd daarom in Brabant onmiddellijk de Citroënbende gedoopt.

Nostalgische beelden

Naast deze beelden kunnen bezoekers genieten van nostalgische straatbeelden, de opening van de eerste naoorlogse schouwburg in Nederland in aanwezigheid van koningin Juliana, de overwinningen van Willem II en andere sportieve gebeurtenissen. Daarnaast zijn er historische filmfragmenten te bekijken. Ook de verhalen bij de foto's zullen niet ontbreken. Een must voor elke Tilburger en iedereen met een beetje heimwee naar de jaren zestig. Of de titel 'Revolutie?' toepasselijk is, bepaalt u zelf na het zien van alle foto's, die door Fujifilm Tilburg onder meer zijn afgedrukt op haar nieuwe, 'revolutionaire' Pearl-fotopapier.

Organisatie

De tentoonstelling wordt georganiseerd door Theaters Tilburg in nauwe samenwerking met Brabants Dagblad, FUJIFILM Manufacturing Europe B.V., Stadsmuseum Tilburg en Persbureau Van Eijndhoven.

22 juni t/m 19 augustus 2007 Concertzaal Tilburg
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 12.00 tot 20.00 uur; zondag van 12.00 tot 17.00 uur en maandag gesloten. Toegang: E3,-

//////////////////////////////////einde persbericht/////////////////////////////////////

Voor meer informatie en foto's kunt u contact opnemen met Theaters Tilburg, Jeanet van der Horst, 013- 5490321 Jvanderhorst@theaterstilburg.nl

De foto's zijn rechtenvrij te gebruiken met naamsvermelding: Persbureau van Eijndhoven. Alleen bij uitingen over de tentoonstelling en tot en met de einddatum van de tentoonstelling.

revolutie-01: 1965 Eerste grote bankoverval in Nederland vindt plaats op de Amrobank aan de Heuvelring te Tilburg.
revolutie-02: 1960 Kinderen op het stoepje van het BP tankstation aan de Spoorlaan te Tilburg.
revolutie-03: 1969 Bezetting van de Hogeschool te Tilburg revolutie-04: 1960 Familie voor hun woonwagen op het woonwagenkamp aan de Dongenseweg te Tilburg.

---- --