Ingezonden persbericht


Persbericht
Amersfoort, 13 juni 2007

Opening Parade 2007
Parade opent culturele zomerseizoen in Rotterdam

Op vrijdag 22 juni start de Parade in Rotterdam en neemt het stokje over van de Rotterdamse Schouwburg, die haar theaterseizoen 2006 - 2007 afsluit met het Poetry International Festival. Dit zevendaags festival beleeft deze vrijdag ook haar laatste dag.

De mobiele keuken van het Flying Festival, onderdeel van de Parade, zet binnen tien minuten op het Schouwburgplein een tijdelijk restaurant op en biedt ter plekke een diner aan. Honderd dichters en genodigden dineren op het plein, dat wordt begeleidt met pianomuziek en enkele minuten uit de openingsvoorstelling van de Parade "Koud Meisje" van Ria Marks, Paul van der Laan, Arend Niks en Mick Pauwe (Orkater).

Rond 17.15 uur strijkt het Flying Festival neer op het Schouwburgplein, waar met behulp van medewerkers van Poetry en de Parade het restaurant wordt opgebouwd. Tijdens het diner, bereid door de Portugese kok Amaro, schenkt het Poetry International Festival de Parade het eindresultaat van het dichtersproject "Doorfluisteringen". Geheel nieuw is dat met deze ontmoeting de discipline poëzie ook vertegenwoordigd wordt op de Parade. Om 19.00 uur opent schoenontwerper Jan Jansen officieel de Parade 2007 op het Paradeterrein met een ode aan de emotie. Track, de band met spelers en muzikanten van De Veenfabriek geeft daarna een optreden samen met dichter Mustafa Stitou.

Parade poëzie
De opzet van "Doorfluisteringen" is als volgt: neem een Nederlands gedicht en laat dat vertalen door een buitenlandse dichter die het Nederlands beheerst. Ga zo verder tot het na vijf talen weer in het Nederlands terugkeert. Het gedicht is dit jaar van Rogi Wieg en de Parade krijgt de primeur van de eindpresentatie. Op zaterdag 23 juni krijgt de Parade zeven gedichten op zeven borden, die worden opgehangen op het Paradeterrein zodat alle bezoekers deze kunnen lezen.

De pers is ook van harte uitgenodigd op de opening. Wilt u komen, laat dit dan weten via matthijs@mobilearts.nl.

Programma opening Parade 22 juni 2007:
19.00 uur Welkom door Nicole van Vessum / Terts Brinkhoff in de Orangerie 19.05 uur Opening door schoenontwerper Jan Jansen in de Orangerie 19.15 uur Optreden Track & Mustafa Stitou in de Orangerie 20.00 uur Openingsvoorstelling "Koud Meisje" in de Circustheatertent

Tournee Parade 2007:
21 juni - 1 juli Rotterdam, Museumpark (in en rondom het NAi) 6 - 15 juli Den Haag, Westbroekpark
20 - 29 juli Utrecht, Moreelsepark
3 - 19 augustus Amsterdam, Martin Luther Kingpark

Kaarten voor het festival zijn ook online te bestellen via www.deparade.nl.

Voor meer informatie, de programmakrant en/of fotomateriaal kunt u contact opnemen met: Mobile Arts

Eefje Colsen / Matthijs van Burg
Weverssingel 36

3811 GK Amersfoort

T. 033 - 465 4555 / 06 - 26710661

E. eefje@mobilearts.nl / matthijs@mobilearts.nl
W. www.deparade.nl

Voor informatie over het Poetry International Festival (16 t/m 22 juni) kunt u contact opnemen met Xandra Nibbeling:

T. 010 - 282 27 77 of 010 - 404 41 82 (van 16 juni t/m 22 juni)

E. nibbeling@poetry.nl
W. www.poetry.nl

Directie en management van Mobile Arts zijn beschikbaar voor interviews. Wij verzoeken u vriendelijk bij publicatie contact met ons op te nemen. Bij voorbaat dank.

De Parade komt voort uit de Boulevard of Broken Dreams en wordt geproduceerd door Mobile Arts. Parade Rotterdam maakt onderdeel uit van de Rotterdamse Zomerfestivals, waar Strand aan de Maas en Camping Rotterdam onderdeel van uitmaken.

---- --