Stripboek 'De Tijdelijke Dood' over Martelaren van Gorcum

13.06.2007 / 15:01 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Bisdom rotterdam

Bisdom rotterdam

Op 7 juli a.s. komt bij gelegenheid van de jaarlijkse Nationale Bedevaart naar Brielle het stripboek 'De Tijdelijke Dood' uit. Dit stripboek vertelt over de negentien Martelaren van Gorcum, die op 9 juli 1572 door verhanging om het leven kwamen, slachtoffers van de toen heersende godsdiensttwisten.

In opdracht van het bisdom heeft de Belgische tekenaar en tekstschrijver Geert de Sutter een stripverhaal vervaardigd naar het boek 'De Martelaren van Gorcum' van D. de Lange. Tijdens deze plechtigheid wordt het eerste exemplaar van dit stripverhaal aangeboden aan Mgr. A.H. van Luyn sdb. Het programma van 7 juli omvat een, het rozenkransgebed, de kruisweg en een vesperviering met processie en pelgrimszege.

Programma Perspresentatie
Datum: 22 juni 2007
Locatie: Bedevaartkerk, Rik 5 (hoek Kloosterweg), Brielle 11.00 uur Ontvangst door de Brielse Bisschoppelijke Commissie; met toelichting op het programma d.d. 7 juli 2007
11.15 uur Waarom een stripboek? door Francis Wout, perschef van het Bisdom Rotterdam 11.30 uur Auteur Geert de Sutter vertelt over de totstandkoming van het stripboek, in het bijzonder de research die hij heeft gepleegd
11.45 uur Paule Fostroy, uitgeverij Coccinelle, over Franstalige uitgave. Mevrouw Fostry licht de keuze toe om het stripboek in Frankrijk uit te brengen (vertaling aanwezig) 12.00 uur Lunch
12.30 uur Sluiting

Pers dient zich van te voren aan te melden via w.v.wieringen@bisdomrotterdam.nl Via dit adres kunt u ook een pdf van de cover van het stripboek opvragen.

Programma Bedevaartsdag
Datum: 7 juli 2007
Locatie: Bedevaartkerk, De Rik 5, (hoek Kloosterweg), Brielle 11.00 uur: Eucharistieviering
13.30 uur Rozenkransgebed

14.00 uur Kruisweg

15.00 uur Vesperviering met processie en pelgrimszege

Hoofdcelebrant: Mgr. A.H. van Luyn s.d.b., Bisschop van het Bisdom Rotterdam. Koor: Sint Caecilia, parochie H.H. Martelaren van Gorcum, o.l.v. Jan Zwaard, Leonie Boers op orgel.

Aansluitend aanbieding van het stripverhaal 'De Tijdelijke Dood' aan Mgr. A.H. van Luyn s.d.b.
Na de plechtigheden signeert Geert de Sutter de stripboeken in aanwezigheid van de Franse uitgevers en leden van de Brielse Bisschoppelijke Commissie.

Over het heilgdom
Het heiligdom van de Martelaren van Gorcum bevindt zich aan de rand van Brielle, op de grens met de buurtschap Tinte. Hier werden in 1572 negentien geestelijken door de Watergeuzen gemarteld en door ophanging vermoord, omdat ze weigerden hun geloof in de Eucharistie en hun trouw aan de Paus op te geven. De geschiedenis van hun martelaarschap is goed gedocumenteerd. Hun namen, hun afkomst, ook de exacte locatie waar zij stierven zijn bekend. Het nationale heiligdom van de Martelaren van Gorcum is het bekendste bedevaartsoord in het bisdom Rotterdam.
In 2006 heeft het bisdom Rotterdam afbeeldingen van drie martelaren uit veel later tijd een plaats gegeven in het heiligdom. Het gaat om de heilige zuster Benedicta van het Kruis (Edith Stein), de zalige Karl Leisner en de zalige Titus Brandsma. Alledrie stierven ze in concentratiekampen of tengevolge van ontberingen daarin tijdens de Tweede Wereldoorlog, vanwege hun onwankelbare trouw aan Christus en Zijn gebod je naaste lief te hebben als jezelf.

Het heiligdom is per auto vanuit de richting Rotterdam te bereiken via de Beneluxtunnel, door richting Europoort aan te houden en de borden Brielle te volgen. Houd bij Brielle richting Tinte aan. Linksaf, GJ van den Boogerdweg, dan rechtsaf, De Rik. Er is beperkte parkeergelegenheid.
Openbaar vervoer: Vanaf Rotterdam CS, metro naar Spijkenisse centrum(Erasmus- of Calandlijn). Bus 103 naar Brielle Centrum, te voet linksaf, GJ van den Boogerdweg, dan rechtsaf, De Rik. Reistijd vanaf Rotterdam ca. een uur. Een speciale bus vertrekt op 7 juli om 10.00 uur vanaf het Kruisplein (voor station Rotterdam CS) naar het heiligdom. S.v.p. opgeven bij bisdom Rotterdam, mw. A. van Oosten,
010 - 2815187 of a.van.oosten@bisdomrotterdam.nl.

In juli en augustus blijft het heiligdom dagelijks geopend van 13.00 - 17.00 uur.