Gemeente Schouwen-Duiveland


Datum

vrijdag 15 juni 2007

P. Priester, conservator, tel. 0111 454462

Stadhuismuseum en Maritiem museum tot in late uurtjes toegankelijk

SCHOUWEN-DUIVELAND MAAKT KENNIS MET MUSEUMNA8

Vrijdag 22 juni kunnen inwoners en gasten van Schouwen-Duiveland kennismaken met een nieuw fenomeen: de MuseumNa8. In navolging van enkele grote musea in de Randstad, kan iedereen deze vrijdag tussen 20.00 en 24.00 uur een kijkje nemen in een van de twintig Zeeuwse musea die meedoen aan dit initiatief van de Vereniging van Zeeuwse Musea en de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland. Zowel het Stadhuismuseum als het Maritiem museum in Zierikzee bieden deze avond tot in de late uurtjes een speciaal programma. Toegang tot beide musea is deze avond gratis
In beide musea zijn er speciale activiteiten opgezet om de bezoekers een kijkje achter de schermen van het Open Atelier en het Open Depot te gunnen. Ook de rondleiding in de late uurtjes biedt een mogelijkheid om een blik te werpen in ruimtes die normaal niet voor het publiek toegankelijk zijn. Dit alles wordt afgewisseld met muziek en klederdrachtpresentaties.
Maritiem Museum (Mol, Zierikzee): tussen 20.00 en 24.00 uur presenteren leden van streekdrachtvereniging De Arke zich in klederdracht. Met daarbij live muziek door Boy Simmers.

Verder kunnen bezoekers van het Maritiem museum de tijdelijke tentoonstelling Baljuws, Beulen en Boeven bezichtigen. Deze expositie geeft een beeld over misdaad en misdaadbestrijding in het verleden. Dat betekent griezelen in de late uurtjes bij het zien van een aantal oude strafwerktuigen. Duidelijk is dat er in de Middeleeuwen korte metten werden gemaakt met boeven en schavuiten.

Ook kunnen de museumbezoekers een speurtocht door het museum maken en hiermee kans maken op een prijs.
In het Stadhuismuseum (Meelstraat 6) gaan deze avond de deuren van een aantal ruimtes open die anders voor het publiek gesloten blijven, zoals bijvoorbeeld de oude archiefkluizen. Tijdens een rondleiding, die om 22.30 uur begint krijgt men deze ruimtes te zien, met daarbij een toelichting op de geschiedenis van het Zierikzeese stadhuis, waar het gemeentebestuur tot 1997 zetelde.
Open atelier

Van 20.00 tot 22.00 uur is het depot open, hier liggen de verborgen schatten van het museum. Dit zijn voorwerpen die anders niet te zien zijn. In het Open Atelier laten museummedewerkers

zien hoe de `schoonmaak' van de collectie in zijn werk gaat. Sinds 2006 worden alle 6.900 voorwerpen uit de collectie gereinigd van stof en schimmel. Daarna worden zij gefotografeerd en geregistreerd Tussen 20.00 en 24.00 uur treedt hier het muziekgezelschap De Zeeuwsche Rei op met een programma van oude volksmuziek. Ook in het Stadhuismuseum kunnen de bezoekers een speurtocht langs de collectie maken.