Waterschap Rivierenland

Start nieuwbouw laboratorium

Op vrijdag 22 juni aanstaande vindt de officiële start plaats van de bouw van het nieuwe laboratorium van Waterschap Rivierenland. Heemraad Heerke Kuiper en afdelingshoofd Laboratorium Johan van Rooy verrichten om 9.00 uur op de bouwplaats aan De Blomboogerd 12 in Tiel de starthandeling. De bouw van het nieuwe lab neemt ongeveer een jaar in beslag.

In het najaar van 2005 besloot het bestuur van het waterschap om ook een nieuw laboratorium te gaan bouwen. Het huidige lab is te klein en voldoet niet aan de eisen voor de toekomst. Bovendien verkoopt het waterschap het pand aan de Prinses Beatrixlaan, waar het lab nu nog in is gehuisvest. Gebleken is dat voor de benodigde capaciteitsuitbreiding en de verdergaande samenwerking met andere waterschappen een nieuw eigen laboratorium de beste optie is. Het waterschap prijst zich dan ook gelukkig dat voor realisering van de nieuwbouw een gedeelte van de voormalige brandweerkazerne aan de Blomboogerd - tegenover het hoofdkantoor - kon worden aangekocht.

Zelfde stijl
Het laboratorium is -net als het hoofdkantoor- ontworpen door architect Peter Zandbergen van AGS Architekten en Planners te Arnhem. Alhoewel het gebouw een eigen uitstraling krijgt, is er qua materiaalkeuze en kleurstelling ook een link met het hoofdkantoor. Het laboratorium biedt straks plaats aan zo'n 35 medewerkers. Het lab wordt zo ingericht dat de medewerkers voor de kantoorwerkzaamheden, net als in het hoofdkantoor, geen vaste werkplek meer hebben.

Nieuwe technieken
De capaciteit van het laboratorium verdubbelt ten opzichte van het huidige lab. Naast de bestaande technieken worden er in het nieuwe lab nieuwe technieken toegepast. Zo kan er volgend jaar bijvoorbeeld onderzoek worden gedaan naar de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen in oppervlaktewater en afvalwater. Maar ook kunnen er straks monsters worden geanalyseerd van grond en baggerspecie van de waterbodem. Meerdere opdrachtgevers
Het laboratorium werkt niet alleen voor Waterschap Rivierenland. Er wordt ook onderzoek verricht voor Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden in Houten en Waterschap Hollandse Delta in Dordrecht.