Grafisch Lyceum Rotterdam lanceert FLEX FM

19.06.2007 / 17:15 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Grafisch lyceum rotterdam

Grafisch lyceum rotterdam

Eerste VMBO in Nederland met eigen radiostation

Op vrijdag 22 juni 2007 vindt de officiële opening plaats van radiostation FLEX FM. FLEX FM is een initiatief van het VMBO voor Vormgeven en Media, onderdeel van het Grafisch Lyceum Rotterdam. Het VMBO voor Vormgeven en Media is het eerste VMBO in Nederland met een eigen radiostation. FLEX FM wordt geheel verzorgd en gerund door de leerlingen en docenten van de school en is 24 uur per dag te beluisteren via www.flexfm.glr.nl. Na een uitgebreide voorbereidingstijd, waarin een professionele radiostudio is gebouwd en speciaal lesmateriaal is ontwikkeld, wordt FLEX FM op vrijdag 22 juni 2007 om 13.30 uur officieel geopend door Maureen du Toit.

De leerlingen van het VMBO voor Vormgeven en Media komen tijdens hun opleiding al veel in aanraking met multimedia en audiovisuele techniek. Met FLEX FM wil het VMBO de mogelijkheden op dit gebied verder uitbreiden. Leerlingen uit alle leerjaren kunnen zich aanmelden om mee te werken aan FLEX FM. Voorwaarde is wel dat de leerling er goed voor staat op school, verklaart Leonard Braber, een van de docenten die de leerlingen begeleidt. Meewerken doen ze in hun eigen tijd of tijdens de lessen Multimedia en Audiovisuele vorming. In die lessen leren ze de apparatuur bedienen, programmas monteren, onderwerpen en items bedenken en reportages maken. Ook werken we aan interview- en presentatietechnieken. De leerlingen kunnen zo een goede basis leggen als ze na het VMBO willen doorstromen naar bijvoorbeeld de MBO-opleiding Audiovisuele productie.

Dag en nacht
De afgelopen maanden is hard gewerkt aan het realiseren van de radiostudio binnen de school aan het Stadhoudersplein in Rotterdam. De studio is gevestigd in een hoek van de aula. Op FLEX FM wordt muziek afgewisseld met reportages en live-uitzendingen. Voor de tijden dat er geen leerlingen op school zijn, beschikt het station over een zogenaamde formatplanner, een programma dat muziek draait uit een database. Zo kunnen de uitzendingen dag en nacht doorgaan. Novum Nieuws verzorgt elk uur een actueel nieuwsbulletin.

Eigen televisiestation
Twee jaar geleden startte het Grafisch Lyceum Rotterdam al met een eigen televisiestation: GSBN TV (www.gsbn.tv). Dit station wordt geheel gerund door studenten van de MBO-opleidingen Audiovisuele vormgeving en Audiovisuele productie. De studenten kunnen zich bekwamen in de techniek achter audiovisueel entertainment, maar krijgen ook les in het maken van reportages, het afnemen van interviews en het presenteren van programmas en live-uitzendingen. Met de komst van radiostation FLEX FM zijn de faciliteiten en mogelijkheden voor leerlingen binnen het GLR verder uitgebreid.

Over het Grafisch Lyceum Rotterdam
Het VMBO voor Vormgeven en Media is een onderdeel van het Grafisch Lyceum Rotterdam, het grootste onderwijsinstituut op het gebied van media, design en technologie in Nederland. Naast het VMBO-onderwijs biedt het Grafisch Lyceum Rotterdam ruim veertig opleidingen op MBO- en HBO-niveau. In totaal volgen ongeveer 4.400 leerlingen een studie aan het Grafisch Lyceum Rotterdam, waarvan 470 in het VMBO.


Noot voor de redactie (