Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Enschede/Utrecht, 20 juni 2007

Onderzoeksresultaten sneller leiden naar innovatieve toepassingen:

3TU.Federatie en STW tekenen samenwerkingsovereenkomst Valorisatie

Om ervoor te zorgen dat onderzoeksresultaten vaker en sneller innovatieve toepassingen krijgen, tekenen de drie technische universiteiten van Delft, Eindhoven en Twente, verenigd in de 3TU.Federatie, en Technologiestichting STW vrijdag 22 juni op de Universiteit Twente een samenwerkingsovereenkomst Valorisatie. De samenwerkingsovereenkomst Valorisatie voorziet in een professionele en gestructureerde aanpak van de universiteiten en STW, waarbij gezamenlijke 'valorisatieteams' in het vervolg per onderzoekscase een exploitatieplan opstellen en uitvoeren.

In de Nederlandse kenniseconomie neemt het belang toe van een snelle commerciële vertaling van nieuwe kennis en vindingen, oftewel kennisvalorisatie. Kennisvalorisatie is, naast onderwijs en onderzoek, één van de kerntaken van de universiteiten. Valorisaties uit het verleden, waarbij vindingen uit STW-onderzoek commerciële toepassingen kregen in (nieuwe) ondernemingen, bewijzen het succes van een gerichte en gezamenlijke inzet.

De drie technische universiteiten in Nederland willen door meer samen te werken hun betekenis voor de Nederlandse kenniseconomie vergroten. Met die intentie voor ogen zijn de Technische Universiteit Delft, de Universiteit Twente en de Technische Universiteit Eindhoven in 2003 een proces gestart dat moet leiden tot meer onderlinge afstemming en samenwerking. Op 7 februari 2007 werd de 3TU.Federatie officieel opgericht. In het 3TU.Innovation Lab werken de universiteiten gezamenlijk aan het versterken van valorisatieactiviteiten.

Technologiestichting STW is als financier van technisch-wetenschappelijk onderzoek van oudsher gericht op het ondersteunen van onderzoekers bij de toepassing van de gegenereerde kennis. STW formeert rond gehonoreerde projecten een zogenoemde gebruikerscommissie, waarin partijen participeren die mogelijk in de resultaten geïnteresseerd zijn. Van meet af aan is daarbij oog voor octrooieerbare kennis. STW voert een actief beleid om eventuele octrooien ook tot exploitatie te brengen.

----------