Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 18 juni 2007

"Battle of the Carillons" op de Alkmaarse kaasmarkt omlijst orgelfestival

Op vrijdag 22 juni klinken er tijdens de Alkmaarse kaasmarkt maar liefst twee carillons ter omlijsting van het Orgelfestival Holland 2007, dat deze week in Alkmaar plaatsvindt. De Italiaanse organist Andrea Marcon uit Treviso zal om 10.00 u. de kaasbel luiden en hiermee de markt openen.

Carillons
Naast het carillon in de Waagtoren, dat iedere week tijdens de kaasmarkt wordt bespeeld door stadsbeiaardier Bob van Wely, klinkt er vrijdag ook een tweede carillon, de Reizende Beiaard. Deze reizende beiaard, die bekend is van de jaarlijkse viering van Alkmaar Ontzet op 8 oktober, wordt bespeeld door Rosemarie Seuntiëns uit Brabant, beiaardier van o.m. Venray en Helmond In deze 'battle of the carillons' spelen de beiaardiers in een vraag- en antwoordspel van toren - vs. reizende beiaard met populaire melodieën. Dit is om ca. 11.00 uur. Tegen 12.00 uur spelen de twee samen quatre-mains op de reizende beiaard (vier handen en twee voeten) en brengen dan onder meer de ouverture uit de Zauberflöte van Mozart en o.a. stukken van Bach en Saint-Saens ten gehore. Tussen 12.30 en 13.00 u. wordt dit herhaald op het Canadaplein, waarvoor de reizende beiaard wordt verplaatst.

Orgelfestival Holland 2007
Met het tweejaarlijks Orgelfestival Holland 2007 is Alkmaar negen dagen lang het centrum voor orgelspel op topniveau. Tijdens het concours worden de twee beroemde orgels in de Grote Sint Laurenskerk, het van Hagerbeer-Schnitgerorgel en het van Covelensorgel bespeeld door twaalf kandidaten uit verschillende landen. Kandidaten die doorgaan naar de tweede ronde spelen een nieuw stuk, gecomponeerd door Alkmaarder Kees van Unen. Tijdens het festival zijn er ook vier avondconcerten van beroemde organisten, waaronder Andrea Marcon, Pieter van Dijk, Naomi Matsui, Michel Bouvard en Wolfgang Zeher. Ook is er voor de eerste maal een speciaal jeugdconcert op donderdag 28 juni, waarbij leerlingen van Artiance samen met de organist Jan Raas zullen concerteren. Het belooft een boeiend programma te worden.

Buxtehude
Het festival, dat begint met een speciaal Buxtehude weekend, de Lübeckse meester, die één van de voorbeelden was voor de jonge Bach, wordt op zaterdagavond 23 juni officieel geopend door de wethouder van cultuur, de heer Hans Meijer. Aansluitend wordt in 17de eeuwse traditie "Abendmusik" gespeeld door de sopraan Francine van der Heijden en het Barokensemble Eik en Linde met Andrea Marcon op orgel. Komend weekend spelen draaiorgels en carillons in de stad om bezoekers van de concerten naar de Grote Kerk te leiden.

Kaasbel
De bel van de kaasmarkt wordt vrijdag geluid door de Italiaanse organist Andrea Marcon uit Treviso, de stad waar Alkmaar al meer dan 20 jaar de liefde voor de orgels mee deelt. Dit is om 10.00 uur. Voorafgaand aan de opening van de kaasmarkt wordt Macon ontvangen in het stadhuis door wethouder Rian van Dam. Na het luiden van de bel krijgt hij een rondleiding over de kaasmarkt.

Voor informatie over de kaasmarkt: Gemeente Alkmaar, Kees Kraakman, tel. 072 - 548 9009; Voor informatie over het orgelfestival: Stichting Internationaal Schnitger Orgelconcours, Paul Stoop tel.: 072-5128570, www.alkmaarorgelstad.nl


-----------------------

---- --