Gemeente Schiedam


Juni

Extra geld voor schonere wijken

22 juni 2007

Het college van burgemeester en wethouders zet in totaal 470.000 euro extra in om het onderhoud van de openbare buitenruimte op peil te houden en waar nodig op een hoger niveau te brengen. Daarvan is 80.000 euro in het bijzonder bedoeld om in de wijken Oost en Groenoord-Zuid het zwerfvuil aan te pakken en meer te doen aan onkruidbestrijding.

Een in 2005 uitgevoerde kwaliteitsmeting toonde aan, dat de visuele kwaliteit van de buitenruimte sinds 2002 was afgenomen. Daarop volgend is in opdracht van de gemeente Schiedam een onderzoek uitgevoerd, dat meer inzicht moest geven in de relatie tussen de prijs die voor het onderhoud wordt betaald en de geleverde kwaliteit. Gebleken is, dat de budgetten niet toereikend waren om te beantwoorden aan de eisen die in de beheerplannen van 2002 zijn beschreven.

In het afgelopen halfjaar is daarom onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om te komen tot een situatie, waarbij met de beschikbare middelen een zo hoog mogelijke kwaliteit wordt bereikt. Het college heeft voor 2007 gekozen voor de zogenaamde Plus-variant. Hierbij wordt 390.000 euro extra vrijgemaakt om met name het dagelijks onderhoud van groenvoorzieningen in de woonwijken (86% van het Schiedamse grondgebied) te versterken. Tijdens de eerder uitgevoerde pilot-schouwen bleek dat een betere onkruidbestrijding direct een zichtbare verbetering oplevert. Voor het centrum en met name enkele parels geldt een hoger onderhoudsniveau. Voor dit gebied zijn overigens eerder al extra middelen ter beschikking gesteld om met name het zwerfvuil maximaal aan te pakken.
Het gevolg van deze keuze is, dat de visuele kwaliteit van de openbare ruimte snel opknapt en vooral het aspect schoon een verbetering ondergaat.

De extra aanpak van de wijken Oost en Groenoord-Zuid is een toevoeging op de gekozen richting (de Plus + variant).