Gemeente Teylingen

van kiezen

Ambities van Teylingen: een kwestie van kiezen

21 juni 2007

PERSBERICHT 22 juni 2007 - De afgelopen periode zijn er veel contacten geweest tussen de burgers van de gemeente Teylingen en de gemeente. Doel daarvan was een beeld te krijgen van wat mensen verwachten van hun gemeente, en wat ze graag zouden willen veranderen of verbeteren. Het college van burgemeester en wethouders heeft de wensen van de burgers vertaald in een aantal concrete plannen.

Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van het peuterspeelzaalwerk, verplaatsen van de brandweerkazernes en een betere kwaliteit van kinderspeelplaatsen. Maar ook aan de ambitie om recreatie en toerisme op een hoger niveau te brengen. Al die plannen kosten veel geld. Samen met verplichte en noodzakelijke uitgaven kosten de plannen gemiddeld EUR 1,7 miljoen per jaar. Dat geld is er niet. Er moeten dus keuzes gemaakt worden. In de Kadernota 2008 - 2011 geeft het college van burgemeester en wethouders aan welke keuzes zij voorstellen. De Kadernota is vandaag aangeboden aan de gemeenteraad. In de raadsvergadering van 5 juli zal de gemeenteraad de Kadernota bespreken.

Aantal plannen gefaseerd uitvoeren

De plannen in de Kadernota zijn ingedeeld in vier categorieën: verplichte uitgaven, noodzakelijke uitgaven, gewenste uitgaven en nieuw beleid. Onder de verplichte uitgaven vallen uitgaven op grond van wetgeving en veiligheid (brandweer). Onder noodzakelijke uitgaven vallen vooral kosten van onderhoud en handhaving. De Kaag bijvoorbeeld kreeg er, naast de reguliere taken, onlangs extra handhavingstaken bij van de provincie. Burgemeester en wethouders stellen voor het onderhoud en handhaving van de Kaag te faseren en de hogere kosten van het NS Station Sassenheim te dekken uit exploitatieopbrengsten van het stationsgebied. De grootste post onder de categorie `gewenste uitgaven' bestaat uit het uitvoeren van de visie op recreatie en toerisme. Burgemeester en wethouders stellen voor om ook deze kosten gefaseerd in de begroting op te nemen. Onder nieuw beleid valt bijvoorbeeld de kwaliteitsverbetering van kinderspeelplaatsen. Voorgesteld wordt om ook dit in stappen in te voeren.

Aanvullend: mix van voorstellen

Met de bovenstaande maatregelen is de meerjarenbegroting niet sluitend. In 2008 is er, dankzij een eenmalige meevaller, een tekort voorzien van EUR 125.000, en 2009 loopt dit op tot EUR 1,8 miljoen. Het college stelt daarom de gemeenteraad voor te kiezen uit een mix van voorstellen om het tekort terug te brengen. Genoemd zijn ombuigingen op de bestaande begroting, een vaarvignet voor de Kaag invoeren, de hondenbelasting (in 2009) niet afschaffen en de tarieven van de onroerendezaakbelastingen verhogen.

Formatie gemeente kleiner dan gemiddeld

Door een extern bureau is een onderzoek gedaan naar de omvang van de formatie van de gemeente Teylingen in verhouding tot het takenpakket en de ambities. De belangrijkste conclusie uit het rapport is, dat Teylingen met een kleine organisatie een ambitieus collegeprogramma uitvoert. Groeit de gemeente door naar 40.000 inwoners, dan blijkt de formatie van kleinere omvang dan gemiddeld.

Bespreking Kadernota op 5 juli

In de gemeenteraadsvergadering van 5 juli 2007 zullen de diversie fracties reageren op de plannen uit de Kadernota. De vergadering begint om 18.00 uur. Vervolgens stelt het college de begroting op. Deze wordt in september naar de gemeenteraad verstuurd. In de gemeenteraadsvergadering van november wordt de begroting 2008-2011 definitief vastgesteld.