BredeSchool versterkt band tussen school en maatschappij

vrijdag 22 juni 2007

Het Amadeus Lyceum in Utrecht-Leidsche Rijn, dat volgend jaar een unieke BredeSchool wordt, en 't Hooghe Land uit Amersfoort zijn klaar voor maatschappelijke stages. Dat ontdekten minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) deze week tijdens een werkbezoek.

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt

Rector Jeanine Vlastuin: "Er komt een cultuurcampus, die het kloppend hart van de wijk wordt. We verwelkomen het Utrechts Centrum voor de Kunsten en een vestiging van de Gemeentebibliotheek, die haar collectie zal aanpassen aan leerlingen voor het voortgezet onderwijs, als buren. Bovendien delen we dan het complex met een sporthal en een kinderdagverblijf en werken we samen met een instelling voor verstandelijk gehandicapten waar onze leerlingen een maatschappelijke stage kunnen volgen." De band aanhalen tussen jongeren, hun ouders en de maatschappij. Daar gaat het om in Leidsche Rijn. Nu al biedt het Amadeus Lyceum voortgezet onderwijs met een eigen concept. Leerlingen hebben veel verantwoordelijkheid en bepalen zelf hun studietempo. Ze werken niet meer met boeken, maar met een laptop. De verlengde schooldag is daar een vanzelfsprekendheid. De dag eindigt vaak met culturele lessen: van salsadans tot theater.

De minister en de staatssecretaris hebben een tussenstop gemaakt bij Zon en Schild in Amersfoort, een locatie met psychiatrisch patiënten, waar leerlingen van 't Hooghe Land als maatschappelijke stage activiteiten plannen en uitvoeren. Van mooie folders maken tot het begeleiden en omgaan met de patiënten. Het zijn mensen net als wij, maar wel iets minder zelfstandig, is een citaat van een leerling, opgeplakt aan de wand. Net als: Soms moeilijk om contact te leggen, maar het proberen is wel grappig.
Momenteel werkt het ministerie van Onderwijs hard aan het implementatieplan voor de invoer van de verplichte maatschappelijke stage op alle scholen voor voortgezet onderwijs in het schooljaar 2008/2009.