Politie Twente

Persbericht Politie Twente 22 juni 2007

Controle politie en belastingdienst "succesvol"

Enschede

Een gezamenlijke controle door de politie Twente en de belastingdienst is donderdag 21 juni succesvol verlopen. De belastingdienst zette voertuigen aan de kant met een totale invorderbare belastingschuld van 95.000 euro.

Samen met de belastingdienst werd door de politie Twente op donderdag 22 juni tussen 15.00 en 21.30 uur een controle uitgevoerd op de A35 tussen de afslagen Hengelo-Zuid en Enschede-West. Langs de kant van de weg was apparatuur geplaatst die ieder voertuig wat langskwam op het kenteken en zodanig ook de tenaamgestelde controleerde. Voertuigen waarop het apparaat reageerde werden door motoragenten naar een controleplek geleid op de parkeerplaats van een grote fabriek langs de A35. In totaal gaf het apparaat 77 keer aan dat er een voertuig passeerde waarmee iets aan de hand was. Voor de politie waren dit 36 zogenaamde hits en voor de belastingdienst 41.

Resultaten belastingdienst:
Deze 41 hits van de belastingdienst leverden een totaal aan invorderbare belastingschuld van 95.000 euro op. Hiervan werd door de betrokken tenaamgestelden 7425 euro ter plaatste afgerekend, contant danwel per pinpas. Daarnaast nam de belastingdienst 17 voertuigen in beslag. Indien de belastingschuld niet alsnog wordt voldaan zullen deze voertuigen worden verkocht en zal de opbrengst van de nog openstaande schuld worden afgetrokken.

Resultaten politie:
De 36 hits van de politie waren voornamelijk voertuigen die niet verzekerd dan wel niet APK gekeurd waren. Bovendien kon geconstateerd worden of er tenaamgestelden van voertuigen langskwamen die nog boetes hadden openstaan. Dit kwam zeven keer voor en in totaal werd hierdoor 1.500 euro aan openstaande boetes direct geïnd.

Daarnaast is door de politie een groot aantal processen-verbaal opgemaakt voor zaken die op de plaats van de controle aan het licht kwamen of die onderweg werden geconstateerd. In totaal werden 95 processen-verbaal uitgeschreven waarvan 30 keer voor het overschrijden van de toegestane snelheid van 70 km per uur. Deze snelheid werd door grote borden, direct na de op- dan wel afrit Hengelo-Zuid van de A35, aangegeven. Van een van de snelheidsovertreders, een 23-jarige Almeloër, werd het rijbewijs ingevorderd. Hij reed 128 km per uur daar waar dus 70 was toegestaan. Andere processen-verbaal werden uitgeschreven voor o.a. het niet dragen van de gordel en het niet handsfree bellen.

Ook reden twee gecontroleerde bestuurders onder invloed van alcoholische dranken. Bij een van de twee, een 30-jarige man uit Enschede, werd geconstateerd dat hij opnieuw onder invloed reed terwijl bij een eerdere controle zijn rijbewijs hiervoor reeds was ingevorderd. Deze keer wees de ademanalyse 0.9 promille uit. Zijn auto werd nu in beslag genomen en de nodige processen-verbaal zijn opgemaakt..

Systemen gekoppeld:
Tijdens deze controle werden bestanden van de belastingdienst en de politie aan elkaar gekoppeld zijn. Zodoende kon direct gezien worden of de betreffende verkeersgebruiker op belasting- dan wel justitieel gebied nog een betalingsachterstand heeft. Ook kon, zoals gemeld, direct worden gecontroleerd of bijvoerbeeld het voertuig waarmee werd gereden APK gekeurd is of dat de bestuurder dan wel bestuurster gesignaleerd stond.

"Succesvol":
Zowel de politie als de belastingdienst spreken van een succesvol verlopen controle. Beiden geven echter aan dat "succesvol" eigenlijk tussen aanhalingstekens moet staan, omdat ook bij deze controle weer is gebleken dat er toch nog heel veel mensen zijn die niet voldoen aan de hen wettelijk dan wel via de rechter opgelegde verplichtingen.

Uitbreiding andere regio's:
Na een eerste pilot controle in Rotterdam-Rijnmond, was dit de eerste controle op deze schaal die in Nederland is uitgevoerd. De controles zullen ook in de andere politieregio's, samen met de belastingdienst, worden opgezet en krijgen dus een vervolg. (07-080048)

Jan Camphuis: 053-4555588


---- --