Gemeente Veere


Naaktrecreatie op Neeltje Jans

Op een gedeelte van het strand toegestaan.

Sinds 2005 wordt er verbaliserend opgetreden tegen naaktrecreatie op strandvakken waar je niet zonder badkleding mag verblijven.

Aanleiding zijn de klachten over aanstootgevend seksueel gedrag in met name de duingebieden bij de drie naaktstranden van de gemeente. Na intensivering van de controles in die gebieden bleek die overlast zich verplaatst te hebben naar Neeltje Jans.

Op dit strand mocht men niet zonder (bad) kleding verblijven.

Er zijn recreanten geverbaliseerd en dat heeft geleid tot een proces. De overtreders gaven aan dat er al jaren op deze plaats naakt gerecreëerd wordt en dat er nooit klachten zijn geweest.

De rechter heeft uitspraak gedaan en vindt dat de gemeente moet aantonen dat een strand wel of niet geschikt is voor naaktrecreatie.

Zolang er geen klachten binnen komen is ieder strand dus in principe geschikt voor naaktrecreatie.

Justitie seponeert nu alle zaken die betrekking hebben op naaktrecreatie op Neelte Jans..

Het gemeentebestuur wil geen aanstootgevende situaties op de stranden van de gemeente Veere. Het college wil dit adequaat regelen. Zij moet in de beoordeling over de geschiktheid van een strandvak voor naaktrecreatie rekening houden met de wensen en behoeften van alle strandbezoekers. De directe omgeving, de natuur, het milieu en het landschap, de handhaafbaarheid en de bereikbaarheid van een strandvak zijn ook aspecten die meewegen.

In de nabijheid van het strandpaviljoen op Neeltje Jans ervaren badgasten overlast van de naaktrecreatie aan de noordelijke kant van het strand en de zuidelijke kant wordt door kitesurfers gebruikt.

In het midden ligt een rustig strandvak dat geschikt is voor naaktrecreatie. Dit strandvak heeft een lengte van ongeveer 700 meter. Er liggen geen parkeerplaatsen in de nabijheid. De afstand van de parkeerplaatsen naar de strandovergang bedraagt ongeveer 900 meter. De kans dat er verdwaalde badgasten komen die aanstoot kunnen nemen aan de naakte badgasten is erg klein.

Deze oplossing is voorgelegd aan de Naturisten Federatie Nederland (NFN). Zij kunnen zich vinden in het aanwijzen van dit gedeelte van het strand op Neeltje Jans waar naakt gerecreëerd mag worden.