Gemeente Zaanstad

22-06-2007

De belangrijkste uitgangspunten voor het Masterplan zijn: één winkelcentrum, de straat Poelenburg als ruggengraat van de wijk, meer variatie in de woningvoorraad, verbetering van de wijkvoorzieningen en een sterkere economische basis. Er zijn ook afspraken gemaakt over wie wat gaat betalen.

Deelplannen
Na vaststelling van het Masterplan door de raad, wordt begonnen met de deelplannen. In deze deelplannen komt precies te staan wat er gaat gebeuren en wanneer. Als de deelprojecten zijn uitgewerkt, begint de uitvoering. De verwachting is dat dit op zijn vroegst in 2010 is. De uitvoering van het totale Masterplan duurt 10 tot 15 jaar.

Achtergrond
Poelenburg is gebouwd in de jaren '70. Inmiddels is er behoefte aan meer variatie in het woningaanbod, zodat mensen die het financieel beter krijgen in de eigen wijk een betere woning kunnen kopen of huren. Doordat het woningaanbod momenteel vrij eenzijdig is, wonen er in Poelenburg ook relatief veel mensen met een laag inkomen. Dat heeft tot gevolg dat winkels, sportscholen en andere voorzieningen hun hoofd moeilijk boven water kunnen houden. Om te voorkomen dat Poelenburg in een negatieve spiraal terecht komt, heeft de wijk een impuls nodig op het gebied van voorzieningen, bedrijvigheid en woningaanbod. Ook op het gebied van verkeer is behoefte aan verbetering. Poelenburg is door minister Vogelaar aangewezen als Prachtwijk. Dat betekent dat ook zij vindt dat er in Poelenburg iets moet gebeuren om ervoor te zorgen dat Poelenburg weer een wijk wordt met een vitale woon, werk- en leefomgeving.

Samen
Rochdale, Parteon, ZVH en de gemeente willen allemaal een impuls aan Poelenburg geven. Besloten is om dat niet ieder voor zich te doen, maar om de handen ineen te slaan en goed te luisteren naar de wensen van de bewoners. In september 2005 is het gesprek met de wijk aangegaan. Eerst door middel van interviews met bewoners en ondernemers, daarna via een wijkavond en workshops met bewoners, ondernemers en instellingen. In de zomer van 2006 is de nota van uitgangspunten gepresenteerd.

Wijkavond
Op 22 juni 2007 wordt het Masterplan aan de wijkbewoners gepresenteerd in het Pascal College aan De Weer. De deuren gaan om 16.30 open. Om 17.00 start de algemene presentatie over het Masterplan. Daarna kunnen huurders in een subzaal terecht bij hun eigen corporaties, waar zij informatie krijgen over de plannen voor hun woning, en zij hun vragen kunnen stellen. Om 19.00 uur wordt dit programma herhaald. Op de wijkavond wordt algemene informatie gegeven. In nog op te stellen deelplannen komt te staan wat er precies in Poelenburg gaat gebeuren en kunnen huurders weer in de subzalen terecht bij hun eigen corporaties.

Vrijdag wordt ook de nieuwsbrief in de wijk verspreidt. Hiervan is een Turkse vertaling beschikbaar in de moskee en de bibliotheek aan de Vermiljoenweg. Maandag 25 juni worden het Masterplan, de presentaties en de nieuwsbrief op de websites van de gemeente en de corporaties geplaatst. Mensen die in een woning wonen waar vernieuwing is gepland, krijgen hierover persoonlijk bericht van hun corporatie.

Inspraak & vaststelling door de gemeenteraad
Tot 3 september hebben belanghebbenden de mogelijkheid om schriftelijk op het Masterplan in te spreken. De inspraakreacties worden samen met het Masterplan aan de gemeenteraad voorgelegd. De raad stelt het definitieve Masterplan vast.

Gemeente Zaanstad, Parteon, Rochdale en ZVH werken samen aan de vernieuwing van Poelenburg. Deze wijkvernieuwing is onderdeel van de verbetering van heel Zaandam Zuidoost. Meer informatie: www.zaandamzuidoost.nl.