Bve Raad



Ziekteverzuim in mbo-sector met 26 procent gedaald

Persbericht MBO Raad, 21 juni 2007

Het ziekteverzuim in de mbo-sector is sinds 2002 met 26 procent gedaald. De instroom in de WAO is over de periode 2002-2005 met maar liefst 77 procent gedaald. Deze resultaten zijn mede het gevolg van de arboconvenanten die sociale partners in de mbo-sector met elkaar hebben afgesloten. De MBO Raad is hier als werkgeversorganisatie bij betrokken.

Sociale partners binnen de mbo-sector hebben sinds 2001, met financiële steun van het ministerie van SZW, gewerkt aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden binnen de sector. Er is stevig ingezet op het terugdringen van ziekteverzuim, de ervaren werkdruk en het realiseren van succesvolle re-integratietrajecten.

Succesvolle aanpak
In opdracht van sociale partners is een eindevaluatie uitgevoerd naar het effect van het zogenoemde arboplusconvenant. Uit dit onderzoek blijkt dat de doelstellingen zijn behaald voor wat betreft het reduceren van het ziekverzuim en de instroom in de WAO. Ook is de mbo-aanpak succesvol gebleken bij mbo-instellingen die te maken hebben gehad met een combinatie van een hoog verzuimpercentage en een hoge verzuimfrequentie. Het aantal instellingen met deze problematiek is met 54 procent afgenomen. Ook is de mbo-sector er als één van de weinige convenantsectoren in geslaagd een benchmarksystematiek te ontwikkelen op het gebied van verzuim. Het arboplusconvenant voor de mbo-sector wordt op vrijdag 22 juni beëindigd met het congres Werken aan morgen.

Sociale partners gaan extra aandacht aan werkdruk, zoals deze door medewerkers ervaren wordt. Het aandeel van het onderwijzend personeel dat zich in de risicogroep bevindt is tijdens de convenantsperiode gestegen. In mindere mate geldt dat ook voor het ondersteunend personeel. De convenantdoelstellingen op dit gebied zijn onvoldoende bereikt.

Handen ineen geslagen
Ook op het terrein van agressie en geweld hebben de sociale partners de handen ineen geslagen en een onderzoek uitgevoerd naar mogelijke extra instrumenten en trainingen. Ook zijn de ervaringen geïnventariseerd met trainingen waarbij mbo-personeel leert omgaan met situaties van agressie en geweld. Dit heeft geresulteerd in een zogenoemde kieswijzer. Deze wordt gepresenteerd op het congres.
---

Persbericht: 'Ziekteverzuim mbo-sector met 26 procent gedaald'