Unicef juicht het vonnis van het Speciale Hof voor Sierre Leone toe 22 juni 2007, Freetown, Sierra Leone - Het Speciale Hof voor Sierra Leone heeft afgelopen woensdag als eerste internationale tribunaal ter wereld veroordelingen voor het gebruik van kindsoldaten uitgesproken. Drie rebellen van de beweging Armed Forces Revolutionary Council (AFRC), een afsplitsing van het leger, werden schuldig bevonden aan elf van de veertien aanklachten wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Tot deze aanklachten behoorde het rekruteren van kinderen onder de 15 jaar voor gewapende milities, of hen actief deel te laten nemen aan gevechtshandelingen.

De AFRC speelde een belangrijke rol in de wrede burgeroorlog in Sierra Leone, die het land een decennium lang (1991-2002) geteisterd heeft. Duizenden mensen zijn omgekomen, weerloze, onschuldige burgers zijn verminkt en zo'n 1,2 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. Kinderen en vrouwen hebben het meest te lijden gehad. Meer dan 10.000 kinderen, jongens én meisjes, werden als strijdkrachten gerekruteerd. Veel vrouwen en meisjes zijn verkracht.

Geert Cappelaere, Unicef-medewerker in Sierra Leone: "Dit is een zeer belangrijke en positieve stap. Mensen die de rechten van kinderen schenden kunnen niet ongestraft blijven. Een gewapend conflict is geen rechtvaardiging! Kinderen hebben onder alle omstandigheden respect en speciale bescherming nodig. De veroordeling is een nieuw bewijs voor het feit dat niemand boven de wet staat. Het is echter een schrale troost voor de vele kinderen die slachtoffer zijn geworden van de burgeroorlog. Zij zijn hun jeugd voor altijd kwijt. Ik hoop dat het vonnis een duidelijke boodschap uitzendt naar de hele wereld en dat het dergelijke gruweldaden in andere landen helpt te voorkomen."