Senternovem


22-06-2007 | EnergieTransitie en EOS kort nieuws juni 2007


- Opening Tender Unieke Kansen Regeling Schoon Fossiel - Opening Tender EOS: Nieuw Energie Onderzoek - Opening Tender EOS: Energie en Samenwerkingsprojecten - Opening Tender ERA-NET Bioenergy: Joint Call Gasification

Opening Tender Unieke Kansen Regeling Schoon Fossiel Er is een nieuwe tender geopend voor de subsidieregeling Unieke Kansen Regeling. Deze is niet `UKR-breed', maar speciaal gericht op dat deel van schoon fossiel, dat zich richt op de innovatieve afvang van CO2-emissies. Projectvoorstellen kunnen worden ingediend tot 12 juli 2007 (17.00 uur). Het budget is vastgesteld op 11,8 miljoen euro. Per project wordt maximaal 10 miljoen euro verstrekt. De Unieke Kansen Regeling stimuleert projecten waarin Nederlandse marktpartijen en niet-marktpartijen samenwerken aan de transitie naar een duurzame energiehuishouding. De nadruk bij de Unieke Kansen Regeling ligt op versnelde marktintroductie van technieken die bijdragen aan deze energietransitie.
Klik hier voor meer informatie.

Opening Tender EOS: Nieuw Energie Onderzoek
Er is ook een nieuwe tender geopend in het kader van de subsidieregeling Energie Onderzoek Subsidie: Nieuw Energie Onderzoek (NEO). Tot 13 september 2007 (17.00 uur) kunt u voorstellen voor onderzoeksprojecten indienen. Het budget is vastgesteld op EUR 700.000,-.
Overigens staat de NEO-subsidieregeling voor haalbaarheidsprojecten nog steeds open. Deze heeft een budget van EUR 500.000,-. Aanvragen hiervoor kunnen nog worden ingediend tot 8 november 2007 (17.00 uur) en worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst. Maar let op: die het eerst komt, het eerst maalt. Als het budget op is, heeft het ook gen zin meer om een voorstel voor een haalbaarheidsproject in te dienen. Zowel voor de onderzoeks- als de haalbaarheidsprojecten geldt dat deze zich dienen te richten op nieuw en niet-conventioneel energieonderzoek.
Klik hier voor meer informatie.

Opening Tender EOS: Energie en Samenwerkingsprojecten Tot 13 september 2007 (17.00 uur) bestaat nog de mogelijkheid om projectideeën in te dienen voor EOS: Energie en Samenwerkingsprojecten. Er is 5 miljoen euro subsidie beschikbaar voor energieonderzoek en -ontwikkeling in nationale samenwerkingsverbanden. Per project wordt maximaal 1 miljoen euro verstrekt. Projecten dienen een bijdrage te leveren aan de Nederlandse energiehuishouding en moeten het innovatievermogen van de Nederlandse industrie versterken. Een goede onderbouwing van het economisch potentieel van het project en de verwachte bijdrage aan een duurzame energiehuishouding is essentieel voor toekenning van de subsidie. Bij samenwerking met andere Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen geldt uitbesteding ook als samenwerking. Penvoerder is altijd een bedrijf. Andere deelnemers kunnen bedrijven of kennisinstellingen zijn.
Voor meer informatie of voorbespreking van uw projectidee kunt u contact opnemen met de projectadviseurs van SenterNovem. Ook kunt u bij hen terecht als u nog op zoek bent naar een geschikte samenwerkingspartner. De projectadviseurs beschikken over een uitgebreid netwerk van kennisinstellingen, onderzoeksorganisaties en universiteiten. Ook hebben zij een duidelijk overzicht van de Nederlandse kennisinfrastructuur.
Klik hier voor meer informatie.

Opening Tender ERA-NET Bioenergy: Joint Call Gasification Binnen het internationale project ERA-NET Bioenergy is op 1 juni 2007 een tender opengesteld voor vergassingsonderzoek. Tot 6 september 2007 (17.00 uur) kunnen aanvragen ingediend worden voor onderzoek naar gasreiniging en gasbehandeling. Het budget is vastgesteld op EUR 500.000,-.
Projecten komen in aanmerking voor subsidie als sprake is van een samenwerkingsverband tussen minimaal twee landen die meedoen aan de Joint Call en er een industrie uit een land meedoet. Voor Nederland valt deze tender onder de subsidieregeling Lange Termijn van het programma Energie Onderzoek Subsidie. Nederlandse partners dienen dus te voldoen aan de EOS Lange Termijn regeling en de criteria die worden gesteld in de Joint Call.
Klik hier voor meer informatie.

Voor meer informatie over EOS-subsidies, bezoek de website www.senternovem.nl/eos, bel 030 - 239 35 33 of stuur een e-mail naar eos@senternovem.nl.