Gemeente Oldenzaal


Nader onderzoek naar afvalinzamelingsysteem

gepubliceerd op : 22-6-2007

College vindt het milieuaspect het grote winstpunt bij een tweecontainersysteem

Het voornemen van het college van B&W tot invoering van een alternerend systeem blijft ook op basis van nader onderzoek naar de voor- en nadelen recht overeind. Het college is gesterkt in de overtuiging dat er met de aparte containers voor rest- en gftafval duidelijk voordelen voor het milieu zijn te behalen en dat de inzamelkosten aanzienlijk zullen dalen.

Oldenzaal dient qua milieudoelstelling minimaal 55% van het gftafval gescheiden in te zamelen, maar haalt slechts 44% op dit moment. Met de invoering van een aparte gftcontainer zal deze doelstelling straks wel worden gehaald. Dit is de winst voor het milieu. Tevens bespaart de gemeente (en dus de Oldenzalers) jaarlijks ook nog eens ongeveer EUR 50.000,- op de verwerkingskosten! Hier komt nog bij dat de inzamelingskosten jaarlijks met ongeveer EUR 200.000,- zullen dalen, doordat er efficiënter kan worden gewerkt. Om de Oldenzalers goed te informeren, zal ruim aandacht worden gegeven aan de communicatie over de gewijzigde inzameling.

Op woensdag 19 juni jongstleden is een delegatie van de gemeenteraad van Oldenzaal op uitnodiging van wethouder Rorink op werkbezoek gegaan in de gemeente Lelystad. Daar is men in 2003 overgestapt van duo-container op alternerend. Hoewel aanvankelijk de burgers niet enthousiast waren (60% was tegen de wijziging), bleek al een half jaar later ruim 70% (zeer) tevreden te zijn met de rest- en gftcontainers. Een kijkje in de keuken van de gftinzameling, een bezoek aan een woonwijk ter plaatse, leverde reacties van bewoners op. Men had over het algemeen geen moeite met de twee containers, het `oude' systeem werd niet gemist, de overgang verliep soepel. Een overwegingspunt van het college is nog om het laten reinigen van de containers in het dienstenpakket op te laten nemen.

Een ander voornemen is de noodzakelijke investering in nieuwe afvalcontainers. Dit houdt een investering in van circa EUR 745.000,-. De huidige duo-containers zijn veelal verouderd en vertonen in toenemende mate mankementen en moeten in alle gevallen spoedig worden vervangen. Nu de vernieuwing zich aandient, ligt het voor de hand te kiezen voor een inzamelsysteem dat ten eerste in meerdere opzichten beter is en ten tweede voor de toekomst de mogelijkheid biedt een vorm van gedifferentieerde tariefstelling in te voeren. Hierop inspelend denkt het college eraan om bij de invoering de burger de keuze alvast te geven voor een grote of kleine volumemaat voor de rest- en gftcontainer. Deze flexibiliteit van het alternerende systeem behoort ook nog tot de belangrijkste winstpunten voor de Oldenzaalse burgers.

Dit voornemen van het college wordt op 2 juli aanstaande besproken in het politiek forum.