VVD


22-6-2007

Belang Nederlandse economie en welvaart onder druk door plannen Sarkozy

Balkenende mag niet toegeven aan Frans-Duits handjeklap.

Han ten Broeke, woordvoerder Europa voor de VVD Tweede Kamerfractie, kan zich onmogelijk voorstellen dat Balkenende akkoord gaat met een Verdrag waarin de vrije markt wordt beperkt.

Gisteravond ging reeds het gerucht dat de Franse president Sarkozy een kerndoelstelling van de Europese Unie - een vrije en eerlijke markt - wil ontdoen van de toevoegingen `vrij en eerlijk'. Vanochtend brengt de doorgaans goed op de hoogte zijnde Financial Times hetzelfde bericht op de voorpagina.

De vrije en eerlijke marktwerking is juist de kern van het succes van de Europese Unie. Ze is essentieel geweest voor het huidige welvaartsniveau in Nederland. Het CPB berekende onlangs nog dat Nederland alleen al aan de interne handel in de EU 70 miljard extra, oftewel tien procent van ons inkomen verdient. Bijna 80 procent van alles wat Nederland exporteert gaat naar andere Europese landen. Als de eerlijke spelregels voor zakendoen in Europa door grote landen als Duitsland en Frankrijk worden bepaald zal Nederland daar enorme schade aan ondervinden.

Ten Broeke: "Het Nederlandse belang wordt direct geraakt zodra de open en vrije markt verdwijnt. Ik reken erop dat Balkenende zich inspant voor het Nederlandse belang. Als hij echt zo trots is op de VOC-mentaliteit van de Nederlanders, dan kan hij dat nu laten zien door geen enkele beperking te accepteren. Een moderne VOC betekent voor de VVD namelijk: Vrijheid, Ondernemerschap en Concurrentie."