Gemeente Arnhem

Hoofdreden thuisblijvers haven: geen ja of nee-stem mogelijk (21-06-2007)
TNS NIPO-enquête onder niet-stemmers Preferendum

De belangrijkste reden voor Arnhemmers om niet te gaan stemmen bij het Preferendum Havenkwartier, is dat zij niet vóór of tegen konden stemmen. 41% van de niet-stemmers bleef om die reden thuis. 20% van de niet-stemmers was niet in de gelegenheid om te gaan stemmen of bleef om een andere, praktische reden weg. 14% van de thuisblijvers vond het onderwerp van het Preferendum niet interessant (genoeg). Dit blijkt uit het onderzoek naar de beweegredenen van de thuisblijvers, dat TNS NIPO een week na het Preferendum heeft uitgevoerd onder 669 Arnhemmers.

De bekendheid met het Preferendum was groot: 83%. Dagbladen hebben daartoe het meest bijgedragen: zes op de tien Arnhemmers haalden hun informatie over het Preferendum uit (regionale) dagbladen. De huis aan huis gestuurde gemeentelijke brochure met dvd was voor de helft van de mensen een informatiemiddel, gevolgd door de stempas (drie op de tien) en de informatie van tegenstanders van het Preferendum (een kwart). Inwoners hebben hun informatie vaak op meer dan één manier ontvangen. In Zuid was de interesse in het onderwerp tweemaal zo klein als in Noord (19 tegen 10%).

De NIPO-samenvatting van onderzoeksresultaten, de tabellen en een vergelijking tussen het NIPO en Tangram (TV Gelderland)-onderzoek naar de redenen om niet te gaan stemmen, zijn hieronder te raadplegen.
* 25285 bytes NIPO-samenvatting van onderzoeksresultaten
* 20327 bytes Tabellen

* 15306 bytes Vergelijking tussen het NIPO en Tangram