Provincie Utrecht

Cultuurfonds voor Monumenten in provincie Utrecht



21-6-2007 -

Voor eigenaren van een gemeentelijk monument of een beeldbepalend pand binnen een beschermd stads- of dorpsgezicht is er goed nieuws: er is een nieuw fonds in het leven geroepen voor de restauratie van monumentale panden in de provincie Utrecht. Per monument kan maximaal 100.000 euro worden geleend als bijdrage in de kosten voor restauratie, tegen een gunstige rente. Initiatiefnemers van dit fonds zijn de provincie Utrecht, het Prins Berrnard Cultuurfonds en het Nationaal Restauratiefonds.

Waarom zo'n fonds?
Monumenten zijn belangrijk voor het beeld van stad en dorp in de provincie Utrecht. Want naast rijksmonumenten bepalen ook gemeentelijke monumenten en karakteristieke panden in beschermde stads- en dorpsgezichten de identiteit van onze provincie. Als deze gebouwen in slechte staat verkeren, is restauratie noodzakelijk om verder verval of sloop te voorkomen. Voor onderhoud en restauratie van rijksmonumenten bestaan al langer financiële regelingen. Daar komt nu deze regeling voor andere andere monumentale panden bij.

Utrecht is het Cultuurhistorische Hart van Nederland. De provincie kent een rijke schakering aan historische binnensteden, (jongere) bouwkunst en bijzondere historische landschappen. Deze rijkdom wordt een steeds belangrijker kapitaal. Ze draagt bij aan de aantrekkelijkheid van de provincie als woonomgeving en versterkt het economisch klimaat. Daarom stimuleert de provincie Utrecht initiatieven op het terrein van monumenten en ruimtelijke kwaliteit, waaronder dit Cultuurfonds voor Monumenten.

Aanvragers hebben een restauratieplan nodig en een vergunning van de gemeente. Als de vergunning is verleend kan een aanvraagformulier worden ingediend bij het Prins Bernard Cultuurfonds via www.cultuurfonds voor monumenten.nl. Aanvragers mogen dan nog niet begonnen zijn met de restauratie. Een onafhankelijke commissie in de provincie adviseert vier maal per jaar over de ingediende aanvragen. De data waarop deze commissie bijeenkomt staan ook op de genoemde website.

Meer informatie: Mariette Hilkemeijer, telefoon 030 - 258 2015