Productschap Margarine


Home

22.06.2007

FAO verwacht productiestijging oliën en vetten

In de recente Food Outlook van de FAO wordt de verwachting uitgesproken dat de productie van plantaardige oliën met 2 tot 3% zal toenemen tot 152 miljoen ton. Dit is lager dan de 5% groei van vorig jaar. Dit komt met name door de lagere groei in raapzaad- en zonnebloemzaadproductie. Daartegenover staat productiegroei bij palm- en sojaolie van 5 tot 6%.

De FAO verwacht ook toename van de vraag, zowel voor voeding als voor technische toepassingen, met name biobrandstoffen. Men constateert dat ook dierlijke vetten en gebruikte frituurvetten aan belang winnen. Naast de traditionele productiegroei in ontwikkelingslanden wordt ook een productietoename verwacht in de westerse wereld . Na drie seizoenen van groei is het ook de verwachting dat de aanwezige voorraden licht zullen dalen, maar niet beneden het minimum van de afgelopen 5 jaar.

Het rapport gaat verder in op de factoren die een rol zouden kunnen spelen bij de prijsontwikkelingen. Daarbij speelt de vraag en de opbrengst van maïs en oliezaden en de verhouding daartussen een belangrijke rol. Een daling van de groei van de wereldwijde veestapel zou volgens het rapport kunnen leiden minder druk op de zaad- en meelprijzen. De groeiende vraag naar grondstoffen voor biotransportbrandstoffen zou juist een omgekeerd effect kunnen hebben.